Bloedsteen Kernhem

Magische steen in de bossen bij Ede, vanaf 650?

Midden in de bossen op het Landgoed Kernhem, bij Ede, ligt een steen die je in eerste instantie niet als iets bijzonders zou ervaren. Hij is groot, ligt midden op het pad maar verder is hij ruw en grijs als alle anderen. Pas nadat het bordje met informatie is gelezen krijgt de steen zijn historische betekenis. Althans de meeste mensen zullen het zo ervaren.

Altaar

Iemand die gevoelig is voor aardstralen en energetische lijnen of leylijnen zou bij benadering van de steen een bijzondere sensatie kunnen ervaren. De steen stamt mogelijk uit de zevende eeuw en werd ooit gebruikt als altaar om te offeren, mensen of dieren dat is niet helemaal duidelijk. De steen ligt volgens wetenschappers van het occulte niet zo maar willekeurig in het landschap. Alle vroegere en een groot aantal huidige heiligdommen zijn volgens een bepaald patroon in het landschap gerangschikt. Veel objecten, stenen, altaren, tempels en later de kerken zijn gebouwd op plaatsen waar een verhoogde straling is te meten. Deze bijzondere locaties blijken na onderzoek gebouwd op zogeheten leycentra: daar waar verschillende leybanen samenkomen.

Legende

Aanvankelijk werd door het Christendom de samenkomst op dergelijk heidense plaatsen verboden maar de magische aantrekkingskracht rondom deze vereringsplaatsen bleef behouden. Zelfs toen Karel de Grote in de achtste eeuw straffen ging uitvaardigen tegen samenscholen op deze plaatsen bleef men er samenkomen. Dus werden deze heidense heiligdommen vaak omgevormd tot Christelijke varianten. (Onder veel kerken zijn nog fundamenten van heidense tempels te vinden.) De steen in Ede kreeg geen plaats in het Christelijke geloof maar blijft als onderdeel van een eeuwenoude legende 'De witte juffer van Kernhem' bewaard.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Ede. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Ede

Relevante links

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl