Defensiehaven Arnhem

Een onderdeel van de IJssellinie bij Meinerswijk

In de kromming van de Rijn bij Arnhem, ter hoogte van Meinerswijk, ligt een mysterieuze haven: de Defensiehaven. Jarenlang was deze haven onderdeel van een groot militair geheim. Een geheim dat nog steeds bij veel mensen onbekend is.

Onderdeel van de IJssellinie

De Defensiehaven wordt vlak na de Tweede Wereldoorlog aangelegd als onderdeel van de IJssellinie. De IJssellinie moet Nederland verdedigen tegen een mogelijke aanval van de Sovjet Unie. Om ervoor te zorgen dat de linie goed werkt, wordt er geoefend. Mannen van de Genie en Pontonniers zijn dag en nacht in de weer op de Defensiehaven.

Geheime oefeningen

Alle oefeningen zijn uiterst geheim. Enerzijds om de plannen weg te houden bij de Russen. Anderzijds om de bevolking niet ongerust te maken. Als de plannen in werking worden gezet, komt er namelijk een groot gebied onder water te staan. Honderdduizenden mensen moeten dan vluchten. Uiteindelijk wordt de Defensiehaven in Arnhem nooit helemaal in gebruik genomen.

Ontmanteling

Als West-Duitsland zich in 1955 bij de geallieerden aansluit, verliest de IJssellinie zijn functie als laatste verdedigingslijn. De linie verschuift naar het oosten. Uiteindelijk wordt de Defensiehaven in de jaren 1960 ontmanteld. De Koude Oorlog is dan nog niet voorbij. Pas na de val van de Berlijnse muur in november 1989 volgt de officiële opheffing van de geheimhouding van de IJssellinie.

Verhalen op mijnGelderland & documentaire

De gehele documentaire is donderdag 6 mei 2021 in première gegaan. Benieuwd? Kijk 'm hier:

Lees hier op mijnGelderland een aantal interviews met oud-militairen die bij de Defensiehaven gelegerd gezeten hebben. En klik hieronder gemakkelijk door op de specifieke interviews:


Rechten

Lian van der Zon, CC-BY

  • Koude Oorlog

  • Oost - West

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl