De trekschuit die er nooit kwam

Graaf Floris II torpedeert plannen voor een nieuwe vaarroute, 1608

Rechtstreeks van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch. Dat is het doel van een nieuwe scheepvaartroute dwars door het Rivierengebied. Door de rivieren te verbinden met kanalen kunnen trekschuiten in een keer van 's-Hertogenbosch naar Utrecht varen. Vandaar via de Vecht door naar Utrecht.

Zo krijgen de steden langs deze route ook de kans de profiteren van de bloeiende economie. Het is immers de tijd van de Gouden Eeuw. Bij Culemborg wordt de eeuwenoude Bisschopsgraaf verbreed en uitgediept om een snelle verbinding naar Zaltbommel mogelijk te maken. Ook krijgt de stad een grote nieuwe haven, direct verbonden met de drukbevaren Lek.

In Holland zijn ze niet blij met het plan. Het omzeilt Dordrecht, dat vanouds tol heft op passerende schepen. Om het plan te verhinderen, koopt de stad de armlastige Culemborgse graaf Floris II voor een kapitaal bedrag om. Uiteindelijk belooft deze inderdaad zwart op wit dat hij en zijn opvolgers de nieuwe route zullen verhinderen. Mede hierdoor is er van het ambitieuze plan niet veel terechtgekomen.

 Dit verhaal is onderdeel van de canon van Culemborg. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Culemborg

  • Streekgeschiedenis

  • Landschap

  • 1600-1700

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl