In 1672 bezetten de troepen van de Franse koning Lodewijk de Veertiende een groot deel van Oost-Nederland, waaronder Nijmegen. Twee jaar lang bleven de Fransen in de stad, daarna ging de oorlog nog een paar jaar op andere plekken door. Uiteindelijk besloten Nederland en Frankrijk vrede te sluiten. Dit gebeurde in de raadszaal van het Nijmeegse stadhuis, nu de Trèveszaal.
De Vrede van Nijmegen (1678-1679) maakte niet alleen een einde aan de jarenlange oorlog tussen Nederland en Frankrijk. Ook andere landen waren bij de strijd betrokken. Spanje had aan de kant van Nederland meegevochten en Engeland en Zweden aan de kant van de Fransen. Ook zij sloten vrede.
In 1676 kwam een grote groep onderhandelaars uit de verschillende landen in Nijmegen aan. De Nijmegenaren keken hun ogen uit toen de gasten met hun paarden, koetsen, lakeien en prachtige kleren Nijmegen binnenkwamen. Ze logeerden in de deftigste huizen van de stad. De Nederlanders aan de Doddendaal, de Fransen aan de Burchtstraat, de Spanjaarden aan de Houtstraat, de Engelsen aan de Begijnenstraat en de Zweden aan de Lange Hezelstraat. De gevels van de huizen waren voor deze gelegenheid feestelijk versierd.
Na lange onderhandelingen werd uiteindelijk op 11 augustus 1678 de vrede tussen Nederland en Frankrijk ondertekend. In de maanden erna volgden vredesverdragen tussen de andere landen.