Romeinen en Bataven

50-200 na Chr.

De Romeinse periode is van grote invloed op de eerste bewoningsvormen in het gebied van het huidige Lingewaard. De eerste wegen worden er door Romeinen aangelegd. Nadat de Romeinen in het begin van onze jaartelling hebben bepaald dat de Rijn de noordgrens van het rijk zou vormen, worden aan de zuidoever grensforten gebouwd en een weg aangelegd die de forten onderling verbindt. Deze versterkte grenszone heet de Limes. Door het gebied wordt ook een weg aangelegd die de Limes verbindt met Nijmegen, waar een grote Romeinse troepenmacht is gelegerd.

De inheemse bevolking ging een grotere rol in de proviandering van het Romeinse leger spelen en in het dagelijkse leven van de inheemse bevolking zagen we al snel Romeinse importproducten verschijnen. Langs het Limestracé aan de Loostraat in Huissen lagen een aantal plaatsen met burgerlijke bewoning, twee grafvelden en mogelijk ook een wachtpost.Het overwegende Romeinse import aardewerk, de munten, sieraden, en de wapens die men langs de het Limestracé heeft gevonden geven aan dat de inheemse bevolking er een Romeinse manier van leven op na hield.

Romeinse resten

In grafvelden in Huissen en Gendt zijn veel Romeinse bijgiften aangetroffen, waaronder een aardewerk bord, waarop de eigenaar, waarschijnlijk een veteraan die na 25 jaar dienst in het Romeinse leger hier leefde en stierf, aan de onderzijde zijn naam, Ulpius Quietus, heeft ingekrast, wat Ulpius de Rustige betekent.  Hiermee werd hij de oudst bekende inwoner van onze streek.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Lingewaard. Bekijk hier het volgende venster.


  • Lingewaard

  • Oost - West

  • -3000-500

  • Lingewaard

  • Arnhem e.o.

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl