Doesburg wordt voor het eerst genoemd in een akte die gedateerd is tussen 1053 en 1071. In die tijd bestond de omgeving uit moerassen en zandruggen waarvan sommige bewoond werden. De naam Doesburg duidt ook op een dergelijke omgeving.
Volgens taalkundigen waren does, duis en doze benamingen voor een met struiken of bomen begroeid moeras. De toevoeging van het woord burg aan het woord does wijst op een burcht of nederzetting in een dergelijk moerasgebied.
Tot en met de veertiende eeuw beleefde Doesburg een periode van grote bloei. Aan het einde van de vijftiende eeuw keerde het tij echter. De welvaart van Doesburg begon af te bouwen. Een van de oorzaken hiervan was het verzanden van de IJssel. In 1552 is daarom besloten de rivier te verleggen. Het mocht echter niet baten. De eerste jaren van de Tachtigjarige Oorlog en de Franse bezetting van 1672 tot 1674 brachten de stad in een nog dieper dal. Doesburg was van een handelsstad vervallen in een marktplaatsje. Een groot deel van de inwoners leefde van landbouw en veeteelt. Slechts als vesting had ze nog enige betekenis. Vanaf 1607, toen Maurits de stad als grensvesting inrichtte, tot 1945 heeft Doesburg vrijwel permanent een garnizoen binnen haar wallen gehad.
In de Tweede Wereldoorlog werd Doesburg redelijk snel ingenomen door het Duitse leger. Tijdens de oorlog heeft Doesburg zwaar geleden. Rond de stad werd veertien dagen zwaar gestreden. Na ongeveer 5 jaar bezetting werd Doesburg bevrijd, maar helaas hebben de Duitsers de Martinikerk, de Mauritskazerne en de molen opgeblazen. Toen uiteindelijk de Duitsers door de geallieerden verslagen werden, kon de stad aan de wederopbouw beginnen. Na de Tweede Wereldoorlog werden het Zuidelijk en Noordelijk Molenveld in twee fasen volgebouwd. In de jaren '60 werd vervolgens de nieuwbouwwijk De Ooi gerealiseerd. Na de grenswijziging in 1974 werd Beinum deel van Doesburg; hier werd nog verder uitgebreid.
Doesburg, drielandenpunt op de grenzen van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers, geniet grote bekendheid door haar prachtig gerestaureerde historische binnenstad en vestingwerken. In 1974 is de binnenstad, met haar groot aantal monumenten en beeldbepalende panden, aangewezen als beschermd stadsgezicht. Ze mocht een aantal keren fungeren als decor voor bioscoopfilms.
Bron: Gemeente Doesburg