Studentenrazzia in Wageningen

6 februari 1943

Op 6 februari 1943 vond op meerdere universiteiten een studentenrazzia plaats. Ook 43 studenten van de universiteit Wageningen, toentertijd de Landbouw Hogeschool geheten, werden door de Duitsers weggevoerd. Zij werden naar kamp Vught overgebracht.

Aanleiding

De studentenrazzia van 6 februari 1943 was een represaillemaatregel van de Duitse bezetter. De dag ervoor was Hendrik Seyffardt, de voorman van een pro-Duits Nederlands vrijwilligerslegioen, doodgeschoten door een lid van de Amsterdamse verzetsgroep CS-6. Seyffardt had als ‘voorman’ geen daadwerkelijke macht en bleek vooral een uithangbord te zijn voor Duitse propaganda. Hij stond symbool voor de militaire collaboratie en was bepaald niet geliefd onder het grootste deel van de bevolking.

Seyffardt raakte dodelijk gewond bij de aanslag van CS-6, maar kon voordat hij stierf nog wel uitroepen dat ‘twee studenten’ de daders van de aanslag op zijn leven waren. Dit was voor de Duitsers reden genoeg over te gaan tot een razzia op studenten in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Omdat de bezetters dachten dat Wageningen in Utrecht ligt, werd ook een razzia bij de universiteitsbibliotheek van het Gelderse Wageningen gehouden.

Razzia

In de bibliotheken van de universiteiten en hogescholen in Amsterdam, Delft, Utrecht en Wageningen werden zeshonderd studenten opgepakt. De daders van de aanslag, Jan Verleun en Gerrit Kastein, werden niet opgepakt bij de razzia. Van de in totaal zeshonderd naar kamp Vught weggevoerde studenten, waren er 43 uit Wageningen. Na de diefstal van het bevolkingsregister van Wageningen had het verzet uit angst voor represailles opgeroepen niet meer naar de bibliotheek te gaan. De 43 opgepakte studenten hadden echter gehoor gegeven aan de oproep van de pro-Duitse rector magnificus Mees en waren toch gekomen. Op één student na, die om het leven kwam in Vught, keerden de 43 opgepakte studenten eind maart terug uit kamp Vught.

Het verzetsblad De Geus onder studenten bracht naar aanleiding van de studentenrazzia op 7 februari 1943 een extra editie uit. Hierin werd onder meer betoogd dat de Duitsers de dood van Seyffardt misbruikten voor de razzia: ‘Ons inziens hebben de Duitschers de aanslag op Seyffardt als voorwendsel aangegrepen om hun reeds lang beraamde plannen tegen de studentenwereld te volvoeren.’.

Bronnen en verder lezen:

 

 

 


Rechten

Elmar van de Ree, CC-BY-SA

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Wageningen

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl