Kasteel Wisch

Een burcht met een bijzondere plattegrond

Kasteel Wisch is een oase van rust vlakbij het centrum van Terborg. In het park staat de dikste walnotenboom van Nederland. Op het terrein van Wisch is ook akkergeelster te vinden, een geel bloeiend plantje dat vooral onder oude bomen op landgoederen gevonden wordt.

Kasteel Wisch heeft een opmerkelijke plattegrond. Het bestaat uit een verzameling van gebouwen in L-vorm: het hoofdgebouw, het woongebouw, de dienstvleugel en drie torens. Het hoofdgebouw uit 1648 staat haaks op de lagere lange dienstvleugel met aan beide uiteinden torens. De ronde toren is het oudst: gebouwd in de 15e eeuw en verhoogd in de 17e eeuw. De zeskantige traptoren ernaast is oorspronkelijk uit de 16e eeuw, maar is bij de restauratie herbouwd.

Twee neven

Wisch en de heren van Wisch werden in 1207 al genoemd. In 1285 stond er al een huis, maar dat huis lag aan de overkant van de oude IJssel. Rond 1400 had het landgoed twee heren, twee neven, die ieder een huis hadden. Hun huizen lagen vlak naast elkaar op de plaats waar nu Wisch ligt. In 1849 kwam alles in bezit van de familie Schuylenburch. Kasteel Wisch met het omringende landgoed is nu in bezit van de familie Vegelin van Claerbergen.

Restauraties

Bombardementen in 1944 brachten grote beschadigingen toe aan de torens en het hoofdgebouw. De particuliere eigenaren startten na de oorlog met het herstel van Wisch, maar het ontbrak aan geld om ook het hoofdgebouw en de torens aan te pakken. De familie Vegelin besloten daarop dit deel met de ronde toren in 1957 in erfpacht te geven aan Geldersche Kasteelen, die de torens in 1957 en 2012 restaureerde. De eerste restauratie duurde tot 1961. Bij de meest recente restauratie, voltooid in 2012, zijn rotte delen van het houtwerk vervangen. Het leistenen dak van de torens is aangepakt en het stucwerk van de gevels is hersteld. Het kasteel wordt particulier bewoond en is niet toegankelijk voor publiek.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl