Hoe Elburg weer welvarend werd

Door de eeuwen heen veel ups en downs

Elburg heeft door de eeuwen heen veel ups en downs gekend. Tussen de veertiende en zestiende eeuw maakte het deel uit van het Hanzeverbond. Een welvarende periode waarbij veel rijkdom verworven werd door de handel met andere Hanzesteden. In de zeventiende eeuw kwam de Oost-en West-Indische compagnie opzetten en verschoof het accent meer naar het Westen van het land.

Beurtschippers

Voor Elburg werden de beurtschippers die o.a. landbouwproducten vervoerden naar het Westen van groot belang: er is een periode geweest dat er wel dertig beurtschippers in de Elburger haven lagen.

De visserij

De visserij nam in Elburg, evenals in de andere plaatsen rondom de Zuiderzee, misschien wel de belangrijkste plaats in. Oorspronkelijk viste men zowel op de Noordzee als op de voormalige Zuiderzee. Met de komst van de Afsluitdijk (1932) en later de IJsselmeerpolders moest men er noodgedwongen mee stoppen.

De visserij kende in de geschiedenis wel enkele betere perioden, maar vaker was het bittere armoede. Veel vissers hadden soms een hele zomer nodig om de schulden van de voorliggende winter af te betalen. Kinderen werden vaak vroegtijdig van de lagere school gehaald omdat daardoor een knecht werd uitgespaard.

Verwaarlozing

Omdat er verder weinig activiteiten waren bleef alles bij het oude en verkeerden de vele historische gebouwen in verwaarloosde staat. Rondom de jaren vijftig van de vorige eeuw waren zelfs veel woningen voorzien van het bordje onbewoonbaar. Hoewel er altijd veel nostalgie is blijven bestaan over de vroegere 'visserij-tijden' is al met al niet altijd even terecht.

Toerisme

Daarbij is er weinig aandacht voor wat de veranderingen Elburg allemaal voor positiefs gebracht heeft. Tijdens het verdwijnen van de visserij gaf de toenmalige burgemeester al aan dat het toerisme toekomst heeft in Elburg. In verloop van de jaren zijn bijna alle oude panden gerestaureerd en vormen tezamen de grootste monumentendichtheid van Nederland.

Museumstad Elburg

Elburg is een museumstad geworden met een vele musea zoals het Nationaal Orgelmuseum, Museum Sjoel Elburg en Museum Elburg. En dankzij de nostalgische gevoelens van een deel van de Elburgers ligt de haven weer vol met gerestaureerde vissersboten uit die tijd. Het historische centrum is een van de grootste publiektrekkers in Nederland geworden met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.

Welvaartsstijging

Voor het eerst had men niet alleen de Veluwe maar ook Flevoland als achterland. Vooral de laatste vormde voor Elburg een groot achterland met veel extra werkgelegenheid. Zoals met de bouw van de steden Dronten, Lelystad en Almere. Mede daardoor heeft de LTS in Elburg bijvoorbeeld al jaren de grootste bouwafdeling van Nederland - en de Elburger jongeren met een opleiding hoeven hun heil niet meer elders te zoeken.

Kortom, zo stelt Anton van Wezep: het verdwijnen van de Zee en de komst van de polders heeft Elburg niet veel afgenomen, maar al met al juist veel gebracht.

Verder lezen: 


Rechten

Anton van Wezep, CC-BY-NC

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • Elburg

  • Veluwe

  • Het Verhaal van Gelderland

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl