Lang voordat Ikea uit Zweden faam maakte, bezat Scandinavië al een reputatie op het terrein van de betere 'doe-het-zelf' constructie. Het Noorsche Huis in Gorssel, gebouwd in 1913, is een van de weinige in Nederland overgebleven houten prefab woningen in de Noorse Dragestil.
In deze Drakenstijl worden drakenkoppen en staarten toegepast als dak- of geveltopornament, een fenomeen dat de Noormannen al toepasten bij de Vikingschepen. De Noorse en Zweedse paviljoens op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1878 waren de eerste toonaangevende voorbeelden van de Drakenstijl. De gebouwen moesten op romantische wijze het nationale cultuurhistorische verleden van Scandinavië weergeven.
De Strømmen Traevarefabrik begon als een van de eerste grote Noorse 'stoomhoutzagerijen' met het seriematig vervaardigen van complete houten huizen als 'kant-en-klare' bouwpakketten. Er werd van alles gemaakt, van kleine huizen tot prestigieuze bouwwerken als kerken en sanatoria. Het hout werd gezaagd en in elkaar gezet om te drogen. Daarna werden de onderdelen van de huizen genummerd en gedemonteerd om als bouwpakket verscheept te worden. Op een kunstnijverheidstentoonstelling in 1903 te Arnhem werd een Noors huis van de Strømmen Traevarefabrik ingezonden. Uit verschillende catalogi had men de keuze uit een Noors huis naar wens. De bouwpakketten konden naar ieder gewenst land worden verscheept. Zo is ook 'Het Noorsche Huis' in 1913 naar Gorssel vervoerd en in elkaar gezet.