Een grensoverschrijdend lokaal fenomeen

Wilhelm Boland (1885-1982)

Een fenomeen aan dizze (de Nederlandse) én gunne (de Duitse) kante van de grens bij Dinxperlo. Een grote snor, lawaaiig en vol grootspraak: dat is Onkel Wilhelm Boland van de gunne kante. Hij is getrouwd met onze oudtante Sondern uit Heurne en heeft veel familie aan dizze kante. Dit maakt hem een geziene gast in Dinxperlo.

In de Tweede Wereldoorlog wordt het contact vanaf dizze kante van de familie geminimaliseerd. Je weet immers maar nooit met Onkel Wilhelm, die duidelijk is over zijn liefde voor de Führer. Hij zegt dat hij “ganzgerne” een paar zoons voor het land wil opofferen. Tijdens de oorlog verliest hij inderdaad twee zoons aan het Oostfront. Kort na de oorlog sterft zijn vrouw van verdriet, zo zegt de familie an dizze kante. Wilhelm hertrouwt met tante Emma. Als het contact langzaam normaliseert, blijkt aan zijn grootspraak niets veranderd. Onkel is vaak in ‘Dinsper’, voor overleg met de burgemeester (zegt hij) of bij familie. Ook beweert hij nog steeds, luidruchtig maar gezellig: “Bei uns ist alles ja groter”.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oorlog

  • Eerste Wereldoorlog

  • Personen

  • 1800-1900

  • Aalten

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl