De Polen van Driel

Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade

Generaal Sosabowski en zijn Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade hebben in de Slag om Arnhem moedig gehandeld. De grote verdiensten die zij daarmee hebben gehad voor de bevrijding van Nederland, wordt pas sinds enkele jaren formeel erkend. Voor velen komt dat eerherstel achteraf, maar voor familieleden niet minder belangrijk.

Generaal Stanislaw Sosabowski, die in 1892 werd geboren in Galicië, stond in hoog aanzien bij zijn soldaten. Hij vocht bij Warschau tegen de Duitse troepen die Polen binnenvielen en ontving daarvoor de hoogste militaire onderscheiding. Sosabowski vluchtte daarna via Frankrijk naar Groot-Brittannië, waar hij de leiding kreeg over de Brigade Group. Veel van zijn soldaten sneuvelden bij de Slag om Arnhem.

Mislukking

Montgomery en Browning hielden Sosabowski persoonlijk verantwoordelijk voor het mislukken van Operation Market Garden. Hij werd uit zijn commando ontheven en verliet het leger in 1947. Sosabowski stierf in 1967 in ballingschap in Groot-Brittannië en werd begraven in Warschau.

Zondebok

De Poolse generaal was de zondebok op wie Montgomery en Browning de schuld van het fiasco van de Slag om Arnhem konden schuiven. Alleen de inwoners van Driel zagen de tragiek in van de strijd van het Poolse leger, dat zware verliezen had geleden door de ongunstige omstandigheden en slechte planning van de Britse opperbevelhebbers. Zij beschouwen de Polen als hun bevrijders, met generaal Stanislaw Sosabowski voorop.

Liberation Route

Het bijgevoegde luisterverhaal is geproduceerd door de Stichting Liberation Route Europe, in samenwerking met o.a. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en Airborne Museum 'Hartenstein'. Ga naar www.liberationroute.nl voor meer luisterverhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland.

Educatie

Bij dit verhaal is er voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar) en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) een lesbrief beschikbaar. De Liberation Route-lesbrieven sluiten aan op het landelijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog met lokale verhalen over de oorlog en de bevrijding. De leerlingen ervaren hoe lastig het is om in oorlogstijd keuzes te maken.


  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Overbetuwe

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl