Burcht van Acquoy

Ooit in bezit van de Oranjes

De regeerders over Acquoy waren voor 1228 de hertogen van Gelre. In 1330 gaf Willem van Henegouwen, graaf van Gelre, Acquoy aan zijn neef, Gerard van Voorne burggraaf van Zeeland.

Met Acquoy wordt het slot bedoeld met de daarbij behorende landerijen en de hoge- en lage rechten van de heerlijkheid Acquoy. Via vererving en verkoop komt Acquoy in handen van de ridders Van Arkel.

In bezit van de Oranjes

In 1517 koopt Floris van Egmond, graaf van Buren en Leerdam, Acquoy van Joost van Cruijningen, heer van Heenvliet. De enige kleindochter van Floris, Anna van Egmond, erft al zijn titels en bezittingen. Na haar huwelijk met Willem de Zwijger in 1551 komt Acquoy tot 1795 in het bezit van de Oranjes.

Einde leenstelsel

Bovengenoemde heren van Acquoy, gaven Acquoy in leen aan een leenman. Na de inval van Napoleon Bonaparte in 1795, wordt het leenstelsel opgeheven. In oude oorkonden werd de overdracht van Acquoy aan een leenman als volgt omschreven. ”Dat slot ende Heerlijkheijd van Ackoye met allen aen gerechte hooge ende lage mit thienden renten ende bevallen vissereijen vogelreijen te water ende te lande ende andere met allen sijnen toebehooren gelijck ’t selve te leene te houden.”

 

Wilt u meer weten over de Burcht van de heerlijkheid Acquoy met de daarbij behorende hoge- en lage rechten?  Ga dan naar de site van de Historische Kring West Betuwe:  https://www.hkwb.nl/archief/.


Rechten

A. F. Verstegen, CC-BY

  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • West Betuwe

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl