Kasteel Biljoen heeft twee kamers die zijn voorzien van zeventiende-eeuwse wandtapijten. Dit is voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk.
Uniek is het in de tapijten ingeweven familiewapen.
In de herenkamer zijn twee verschillende tapijtreeksen samengevoegd tot een geheel. Deze tapijten zijn van Delftse en Amsterdamse makelij en dateren uit 1665-1680 en uit omstreeks 1710. Maximiliaan van der Gucht en Alexander Baert zijn de leveranciers van deze wandtapijten. Ze stellen een boslandschap met wild, een jachthond en andere dieren voor.
De oude eetkamer bevat een reeks tapijten met voorstellingen van parkgezichten en kinderspelen. Deze zijn gesigneerd door de Antwerpse tapijtleverancier Cura Simon Bouwens. Ze dateren van circa 1650. Grote hoeveelheden naden in de tapijten tonen aan dat deze tapijten niet op maat voor deze ruimte zijn gemaakt. Waarschijnlijk hebben ze eerst op kasteel Moyland gehangen. In het testament van Alexander van Spaen worden expliciet 'Tapitten' genoemd die aan de beide zonen en stamhouders worden nagelaten. In dat geval zouden de tapijten, nadat Moyland in 1696 werd verkocht, zijn hergebruikt op Biljoen.
In de bovenranden van deze tapijten is het familiewapen Van Spaen ingeweven. Dat is een zeldzaamheid. In Nederland zijn maar twee kastelen met wandtapijten waarin een familiewapen is ingeweven.
Biljoen
Kunst en cultuur
1600-1700
Rheden
Landschap
Arnhem e.o.