Zwarteweg Ressen

Stationsweg

Aan de rand van Ressen strekte zich het weidse Zuiderveld uit. Het was lange tijd een open gebied met akkers en weilanden zonder boerderijen. Wie over de Zwarteweg richting Lent ging, zag de eerste boerderijen pas in het gehucht ‘t Zand en op landgoed Den Boel. Tot daar strekte het grondgebied van de toenmalige gemeente Ressen zich uit. Vanaf de Zwarteweg keken we uit op station Ressen-Bemmel, de EKV, Fruterna en de Groote Boel.

Station Ressen-Bemmel

Op 15 juni 1879 werd de spoorlijn Arnhem-Nijmegen geopend. Ressen kwam nog niet voor in de dienstregeling.  Later kwam er een halte bij Ressen met de naam Station Ressen-Bemmel en in 1881 was het stationsgebouw af. Hier kon men vanaf 1928 ook overstappen op de trein richting Tiel, Geldermalsen en Dordrecht. In de jaren zeventig werd het station gesloten en in 1980 werd het gebouw afgebroken.

De veiling van de EKV

De komst van het spoor bracht ook bedrijvigheid naar Ressen. De Elster Kweekers Vereniging (EKV) vestigde hier in 1933 haar eigen veiling. In 1934 werd de veiling direct aangesloten op het spoor. In de jaren zestig ontstond de behoefte aan schaalvergroting waarna de veilingen van Elst, Nijmegen en Ressen fuseerden. De nieuwe veiling werd in 1974 in Bemmel gevestigd. De Ressense veiling werd opgeheven en het laden van goederen op het station Ressen-Bemmel werd in januari 1975 gestopt.

Fruterna

Naast de veiling werd in 1947 de verwerkingsfabriek Fruterna gebouwd. Daar werden op de begane grond vruchten op sap geproduceerd en op de verdiepingen vond de productie van wijn plaats. De vruchtenwijnen werden in vaten vervoerd naar het distributiepunt in Den Haag.

Landgoed Den Boel

Het adellijk goed Den Boel wordt voor het eerst genoemd in de 17e eeuw, maar stamt mogelijk al uit de 15e eeuw.  In 1783 werd het landgoed in tweeën gedeeld en verkocht. Op het kleine deel van ca. 5 ha stond het Heerenhuis en op het grote deel van ca. 47 ha stond het boerenhuis. Bijna 100 jaar later bleken de gebouwen in een zodanige staat dat ze werden afgebroken en er twee nieuwe boerderijen voor in de plaats kwamen. Op de locatie van het Heerenhuis werd de  ‘Kleine Boel’ gebouwd en op de locatie van het boerenhuis de ‘Groote Boel”. Rond 2000 werden beide huizen gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe wijk. Alleen vier bomen staan er nog.


Rechten

ML, HKB, CC-BY-NC

  • Ommetje Ressen

  • 1500-1600

  • 1600-1700

  • 1700-1800

  • 1800-1900

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • Lingewaard

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl