De hooiplukker

Lochem bezet en belegerd 1543, 1582, 1590, 1606, 1672

De Spanjaarden hadden natuurlijk gehoord van het Paard van Troje. En ze wisten hoe Maurits met de list van het turfschip Breda had ingenomen. Dus besloten ze Lochem te veroveren door zich in een hooiwagen te verstoppen.

Ze hadden alleen niet gerekend op poorters Jan, die wat uit het hooi plukte en de laars van een Spaanse soldaat aantrof. De rest is geschiedenis.

Van Egmont

Het was niet de eerste of enige keer dat Lochem werd belegerd. Al tijdens de strijd van Gelre tegen overheersing door Bourgondië werd Lochem meermaals 'aangedaan' en in 1543 stond er voor de Smeepoort een heus leger, aangevoerd door Maximiliaan van Egmont, namens keizer Karel V. Na beschieting met gloeiende kogels, met een flinke stadsbrand tot gevolg, gaf Lochem zich gewonnen.

Verdugo

Tijdens de tachtigjarige oorlog werd Lochem verschillende keren belaagd. In 1582 werd Lochem belegerd door de Spaanse veldheer Verdugo. Maar na een beleg van twee maanden braken de Spanjaarden hun tenten op. Lochem had stand gehouden, geholpen door staatse troepen onder leiding van Willem Lodewijk van Nassau Dillenburg, een neefje van Willem van Oranje.

Spinola

Na de mislukte list met de hooiwagen in 1590 duurde het tot 1606 voor er weer een serieuze belegering door de Spanjaarden plaatsvond, ditmaal door veldheer Spinola. De Lochemers kozen nu eieren voor hun geld en openden de poorten voor hem. Niet voor lang echter, want nog in hetzelfde jaar moesten de Spanjaarden de vlag strijken voor een overmacht aan staatse troepen onder leiding van Ernst Casimir van Nassau Dietz, een neef van prins Maurits.

Bommen Berend

Ook tijdens de daaropvolgende strijd tegen Engeland, Frankrijk en Münster is Lochem weer slachtoffer, ditmaal van de bisschop van Münster zelf, die zich hier in 1665 laat gelden. Het is alweer een Nassau, namelijk Johan Maurits van Nassau Siegen, die Lochem bevrijdt. Maar in 1672 komt de bisschop van Münster opnieuw langs. Gelukkig trekt hij na enkele dagen verder, Lochem met de schade en de onbetaalde rekeningen achterlatend.

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.


Rechten

Focko De Zee 2021, CC-BY-NC-SA

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl