Doetinchem, centrum van de Achterhoek

Samenwerken met andere gemeenten

De stad Doetinchem heeft al stadsrechten sinds 1236. Al in de negende eeuw moet er bebouwing zijn geweest. Inmiddels is het een gemeente met bijna 57.000 inwoners, verdeeld over de stad Doetinchem, de dorpen Wehl en Nieuw Wehl (6850 inwoners) en Gaanderen (5570 inwoners) en het omliggende buitengebied met de buurtschappen Dichteren, Langerak, Wijnbergen en IJzevoorde. Door deze omvang vervult Doetinchem een centrumfunctie op maatschappelijk, cultureel, en economisch terrein in de Achterhoek.

Doetinchem heeft de toerist veel te bieden. Elke dinsdag is er een waren- en lapjesmarkt, er zijn uitgebreide winkelmogelijkheden en er is een zeer verscheidenheid aan horecagelegenheden. Ieder jaar worden er bijzondere evenementen georganiseerd, waarvan het straattheaterfestival in juli, het stadsfeest in september en de fietsvierdaagse in juli de belangrijkste zijn. De omgeving van Doetinchem is bos- en waterrijk en leent zich perfect voor het maken van fiets-, wandel- (Achterhoek4daagse) en kanotochten.

Centrumgemeente

Het totale verzorgingsgebied in de Achterhoek beslaat zo'n 200.000 inwoners. Dagelijks komen duizenden mensen uit de wijde omgeving naar de stad Doetinchem om te werken, te studeren of te ontspannen. De centrale ligging in een netwerk van openbaar vervoer, de concentratie van (onderwijs)instellingen sinds het eind van de 19e eeuw, zorg en cultuur en de aanwezigheid van een groot aantal bedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Als centrumgemeente werkt de Doetinchem samen met zeven andere gemeenten in de regio Achterhoek. De centrumfunctie die de stad Doetinchem bekleedt vertaalt zich in tal van voorzieningen. Zo beschikt Doetinchem over een grote bibliotheek, een creatief centrum (de Gruitpoort), een muziekschool en een schouwburg (Amphion gereed in 2010). Voetbalclub De Graafschap trekt iedere veertien dagen duizenden mensen uit de regio naar stadion De Vijverberg.

Knooppunt

Doetinchem ligt aan de A 18, op ca. 30 km van Arnhem en 25 km van Zutphen. De Duitse grens is ca. 15 km verwijderd. De rivier de Oude IJssel stroomt door de stad en bovendien is Doetinchem een knooppunt van openbaar vervoer. Er is een groot nieuw busstation naast het treinstation.

Dit verhaal is het laatste venster van de canon van Doetinchem. Het eerste venster is hier te vinden.


  • Doetinchem

  • Oost - West

  • 2000-nu

  • Doetinchem

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl