Geschrokken kijken de ambtenaren in het gemeentehuis naar buiten. Op de stoep is het een herrie van jewelste. Vrouwen en kinderen slaan met lepels op potten en pannen. Ze zien er mager uit en schreeuwen om brood. Hun werkeloze mannen kunnen het niet aanzien en steunen de vrouwen.
De spanning loopt op. Burgemeester Van de Poll voelt zich bedreigd en trekt zijn revolver. Hij eist dat de mensen opstappen. Pas met hulp van de veldwachter, marechaussee te paard en een brandspuit lukt dat.
Het oproer is midden in de crisisjaren. Grote werkeloosheid heerst. De steun die men krijgt is te weinig om van te leven. De ontevredenheid groeit. De regering is laks en jaloers kijkt men over de grens naar Duitsland. Sinds Hitler in 1933 aan de macht is, neemt de werkeloosheid daar af. Wapenfabrieken worden gebouwd en autobanen aangelegd. Weinig mensen hebben oog voor zijn slechte bedoelingen.
In Groesbeek neemt Ernst Voorhoeve het op voor armen, werkelozen en de jeugd. Hij is kunstenaar en strijdt tegen sociale misstanden. Voorhoeve bewondert de leiders van Italië en Duitsland. Zijn partij, het Verdinaso, telt in Groesbeek veel leden. Het is de grootste afdeling in Nederland. In november 1940 gaat deze partij op in de NSB. Deze partij werkt nauw samen met de Duitse bezetters. De meeste leden hebben dan al lang als lid bedankt. Ruim honderd blijven er in Groesbeek lid.
Dit is een venster uit de Canon van Groesbeek. Lees het volgende venster hier.
Bronnen en verder lezen:
Vereniging Heemkunde Groesbeek, CC-BY-NC
Groesbeek
Tweede Wereldoorlog
Oorlog
1900-1950
Berg en Dal
Rijk van Nijmegen