Het klooster

1855

De moeder-overste van de Zusters van Liefde in Tilburg loopt in de kloostergang heen en weer. In haar hand een brief van een pastoor, die om hulp vraagt. De zoveelste! De brief is van de Groesbeekse pastoor Kersten. Die maakt zich zorgen over de jeugd. Een groot deel van de bevolking is straatarm. Vooral jonge meisjes lopen gevaar bij het verkopen van bezems. Ze krijgen geen onderwijs en zijn vaak ver van huis. Er moet iets gebeuren.

Duitse zusters

In 1852 besluit moeder-overste enkele zusters naar Groesbeek te sturen om onderwijs aan meisjes te geven. De zusters gaan in een klooster wonen dat in juni 1855 klaar is. Een jaar later krijgen al honderddertig meisjes onderwijs en komt er een 'bewaarschool' voor kleuters. Twintig jaar later komen er ook Duitse zusters naar Groesbeek. Ze mogen niet langer in Duitsland werken. Kloosterorden worden daar verboden. Het hotel 'Bellevue' verbouwen ze tot klooster-pensionaat 'Mariënthal'.

Vanaf die tijd spreken de Groesbekers over het 'Hollands' en het 'Duits' klooster. Ook deze zusters geven onderwijs en verzorgen zieken en bejaarden. Tot de oorlog zitten op de kostschool alleen Duitse meisjes. Na de oorlog alleen Nederlandse.

Vanaf 1965

Groesbeekse meisjes kunnen er naar de middelbare school. Ook op andere plekken in de gemeente bouwen paters, broeders en zusters kloosters. Iedere kloosterorde heeft een eigen gebouw. Na 1965 komen er minder kloosterlingen. In 2008 verlaten de laatste zusters Groesbeek. De kloosters bouwt men om tot appartementen en verzorgingshuizen.

Dit is een venster uit de Canon van GroesbeekKlik hier om het volgende venster te lezen.

Bronnen en verder lezen:

  • S.C. Reichgelt, Toen en Nu, De geschiedenis van het voortgezet onderwijs in Groesbeek, Groesbeek 1989.
  • G.G. Driessen, Het Rijke Roomse Leven van de Groesbeekse parochie Cosmas en Damianus, Groesbeek 2004, p. 55-69.
  • G.G. Driessen en J.D.G. Montenberg, Oud Groesbeek in woord en beeld, Nijmegen/Groesbeek 1980, p. 174-187.
  • G.G. Driessen, Mannen in Uniform en te Wapen in Groesbeek. Fragmenten dorpsgeschiedenis uit de periode 1770 tot 1940, Groesbeek 2001, p. 22-25.
  • G.G. Driessen, De Dukenburg en zijn bewoners. Wetenswaardigheden over een verdwenen Groesbeekse buurtschap die bestond van 1875 tot 1944, Groesbeek 1999, p. 61 - 65.
  • M. Gerrits, M. Wolters, G.Thuring, 50 jaar Sint Antonius Breedeweg, z.p.,z.j., p. 64-67, p. 106 -111.


Rechten

Vereniging Heemkundekring Groesbeek, CC-BY-NC

  • Groesbeek

  • Geloof

  • 1800-1900

  • Berg en Dal

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl