'En, meneer Verbeet, hoe gaat-ie heten, onze 15.000ste inwoner?'. Burgemeester Van Grotenhuis kijkt verwachtingsvol naar de trotse vader. Die spreekt de doopnamen uit van zijn pasgeboren zoon. Buiten wappert de gemeentevlag. Binnen krijgt de vader een spaarbankboekje voor zijn zoon en wordt het glas geheven.
Groesbeek bereikt een mijlpaal. Voor de oorlog groeit de bevolking al. Er zijn veel grote gezinnen. In 1942 wordt de 10.000ste inwoner geboren. Na 1945 gaat het steeds sneller. In de jaren vijftig is er een 'babyboom'. Bijna alle Groesbeekse baby’s zijn geboren met hulp van de verloskundige zuster De Hey.
De vroedvrouw begint haar werk in 1944. Als ze ruim dertig jaar later met haar werk stopt heeft ze geholpen bij meer dan achtduizend bevallingen. Het opvallende is dat bijna al die baby’s in hun rijtje doopnamen de naam 'Maria' hebben. Zowel meisjes als jongens. De vroedvrouw heet zelf ook zo. Maar het is vooral een eerbetoon aan Maria, de moeder van Christus. Het past in de katholieke sfeer van die tijd. Vaak tellen de gezinnen vier of meer kinderen.
Na 1965 worden de gezinnen kleiner. In 2010 schommelt het aantal inwoners in de gemeente rond de 19.000. Na het opgaan van Groesbeek in de nieuwe gemeente Berg en Dal (2014) stijgt het aantal inwoners tot bijna 35.000.
Bronnen en verder lezen:
Dit venster is onderdeel van de Canon van Groesbeek. Lees het volgende venster hier.
Vereniging Heemkunde Groesbeek, CC-BY-NC
Groesbeek
Streekgeschiedenis
1950-2000
Berg en Dal
Rijk van Nijmegen