Arnold van Egmond opgesloten op het kasteel

Gevangen in luxe, 1465

Een kenmerkende gebeurtenis is de opsluiting van Arnold van Egmond, hertog van Gelre, door zijn zoon Adolf op het kasteel van Buren in 1465.

In Gelre heerst on­vrede over het beleid van de oorlogszieke hertog, die voortdurend geldgebrek heeft. Zijn zoon Adolf bedenkt samen met zijn moeder Catharina van Kleef een list om hem gevangen te nemen. Zij krijgen steun van de machtige hertog Philips de Goede van Bourgondië. In de nacht van 9 op 10 januari 1465 wordt Arnold in het kasteel van Grave van zijn bed gelicht. Een ijsfeest is georganiseerd om te zorgen dat de bevroren slotgracht niet wordt opengehakt. Hij wordt overgebracht naar het kasteel van Buren, zijn eigen bezit, waar hij zes jaar gevangen zit. Niet onder belabberde omstandigheden maar in luxe met dagelijks een fles wijn, kaas en spelen en met een kleine hofhouding, zoals blijkt uit bewaard gebleven rekeningen.

Vrijlating

Na tussenkomst van Karel de Stoute, de nieuwe hertog van Bourgondië, is Arnold vrijgelaten. Een jaar later schenkt hij slot, stad, land en heerlijkheid Buren aan Frederik van Egmond, zoon van zijn broer Willem. Dit is het begin van het belangrijke tijdperk van de Van Egmonds in Buren.

Mariken van Nieumeghen

Bijzonder is dat dit verhaal een rol speelt in het 16e eeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen. Mariken die in de stad boodschappen gaat doen, klopt bij haar tante Moeye aan om daar te overnachten. Maar omdat tante enigszins buitenzinnen is geraakt na een heftige politieke discussie over de strijd tussen Arnold en Adolf, is zij verward en beschuldigt Mariken van onzedelijk gedrag. De wanhopige Mariken stort zich in de armen van de duivel. Na zeven jaar met hem te hebben samengeleefd, keert zij terug naar Nijmegen en vraagt om vergeving. Het verhaal krijgt nog een staartje als Jos Stelling het boek begin jaren zeventig verfilmt in de stad Buren. Twee jaar duren de opnamen waarbij heel veel bewoners, betrokken zijn. Geld krijgen zij niet, wel een aandeel in de film, maar omdat deze nooit een kaskraker is geworden, zijn het vooral de prachtige herinneringen die zijn gebleven.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Buren. Het volgende venster is hier te vinden.


Rechten

Coosje Berkelbach

  • Buren

  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Buren

  • Archieven

  • Rivierengebied

  • Ridders van Gelre

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl