Restanten van zestiende-eeuws kasteel van Wageningen teruggevonden Kasteelmuren, toren en deel van het brouwhuis gevonden

De zuidoostelijke kasteeltoren met aansluitend de oostelijke kasteel-/stadsmuur © Synthegra CC-BY-NC Zicht op de stad Wageningen met links het kasteel. Tekening uit 1730 © Het Gelders Archief PDM Kasteel Wageningen getekend door Nicolaes van Geelkercken in 1653-1654 © Nicolaes van Geelkercken PDM
In het Bowlespark stond in de zestiende eeuw het kasteel van Wageningen. Deze versterking werd in 1526 door de hertog van Gelre gebouwd in de zuidoosthoek van de stad. Het was een belangrijke vesting langs de Rijn, op de grens van Gelre en het Sticht Utrecht. Het kasteel speelde bovendien een belangrijke rol in de strijd om de zelfstandigheid van het hertogdom, waar in 1543 een einde aan kwam. Tussen 1985 en 1995 had de AWN al delen van de noordmuur, de noordoostelijke toren en één van de poorttorens onderzocht en zichtbaar gemaakt.

In 2015 moest de bijna honderd jaar oude riolering vervangen worden. De gemeente Wageningen gaf Syntegra de opdracht deze werkzaamheden archeologisch te begeleiden. De archeologen troffen al vlak onder het wegdek de eerste muurresten aan. Er werden resten van de oostelijke en westelijke kasteelmuren gevonden die rond 1526 zijn gebouwd.

Kasteelresten teruggevonden

Op de zuidoosthoek werd bovendien de toren gevonden. Deze toren bleek een oudere muurtoren te hebben vervangen. Binnen in de toren werd een groot stuk van de boven- bouw teruggevonden. Deze moet in 1672/1673 naar beneden zijn gevallen, toen de Fransen het kasteel opbliezen. De archeologen vonden tevens delen van het brouw- en bussenhuis terug. Het onderkelderde deel van het brouwhuis, waarvan de gewelfkelder (een rijksmonument) deel uitmaakt, bleek oorspronkelijk groter te zijn geweest. Het is opmerkelijk dat er geen resten van de zuidelijke kasteelmuur zijn teruggevonden. Mogelijk is hier gebruikgemaakt van de minder diep gefundeerde stadsmuur.

 

Bron: Peter Schut, 'Wageningen – Bowlespark, archeologische begeleiding 2015', in: Mieke Smit (red.), Historisch jaarboek voor Gelderland deel cvii: De Gelderse Archeologische Kroniek (Arnhem, 2016).

Auteur: Peter Schut | Redactie: Darinka Thijs

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl