Jean Dubuffet en Jardin d’email

Longlist: Sleutelwerken van Gelderland

Sleutelwerken van Gelderland bestaat uit een inventarisatie van zeshonderd jaar kunstproductie in Gelderland, vanaf de middeleeuwen tot nu. Uit de inventarisatie zullen vijftig sleutelwerken worden geselecteerd en beschreven die van bijzondere kwaliteit zijn en een zekere mate van Gelderse zeggingskracht bezitten. Deze zullen in een digitale omgeving aan het publiek worden gepresenteerd.

Jean Dubuffet

In 1968 bezocht Rudi Oxenaar, de toenmalige directeur van het Kröller-Müller Museum, een tentoonstelling waarop hij een kleinere versie van dit beeld van de Fransman Jean Dubuffet zag. Oxenaar vond het werk een perfecte toevoeging voor de in 1961 geopende beeldentuin van het museum. Debuffet ging met behulp van een aannemer in Otterlo aan de slag en voltooide het werk van twintig bij dertig meter in 1974. De toegankelijk abstracte tuin met golvende zwarte lijnen is een onbetwiste publieklieveling voor jong en oud.

Het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum in Nationaal park De Hoge Veluwe is voortgekomen uit de kunstcollectie van Helene Kröller-Müller. Samen met haar man Anton Müller was zij de eigenaar van het huidige nationaalpark. Het stel wilde de verzameling kunstobjecten onderbrengen in het Groote Museum, een gigantisch gebouw, dat in het park moest komen. Hiervoor trokken ze de bekende Amsterdamse architect Hendrik Berlage aan, die eerder al hun Jachthuis Sint-Hubertus in hetzelfde park had ontworpen. De samenwerking met de architect verliep echter niet soepel, ze gingen in zee met architect Henry van der Velde, maar ook geldgebrek stak de kop op. De collectie verblijft vanaf de opening van het museum in 1938 tot op de dag van vandaag in het gebouw dat was bestempeld als het 'overgangsmuseum'.

Sleutelwerken van Gelderland

Meer informatie over Sleutelwerken van Gelderland is te vinden in dit interview op de website van Erfgoed Gelderland. Op deze pagina wordt elke vrijdag een nieuw werk uit de long-list uitgelicht en toegelicht door onderzoeker Jochem van Eijsden. Bovenaan deze pagina, bij de afbeeldingen, staat het meest recente 'sleutelwerk' als afbeelding.


Rechten

© Erfgoed Gelderland/Jochem van Eijsden, CC-BY-NC

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl