Het verdwenen Hof te Borculo

Ooit een machtige middeleeuwse burcht

De stamvader van het geslacht van de heren van Borculo is Henricus de Borculo, die in 1182 in de overgebleven geschriften voorkomt. Aanvankelijk richten de heren van Borculo zich op Münster, maar later oriënteren zij zich meer op Gelre, waar zij tot de voornaamste edelen behoren van dat graafschap.

Henricus II huwde in 1232 met Eufemia, dochter van burggraaf Rudolfus van Coevorden. Henricus werd niet alleen heer van Borculo, maar in 1275 ook burggraaf van Coevorden. Gravindouairière van Limburg Stirum wordt in 1533 de nieuwe eigenaar. De Stirums blijven bezitters tot 1727, waarna zij gedwongen worden de heerlijkheid te verkopen. Na enige verwikkelingen verkreeg Georg von Flemming, die een veilig en stabiel land zocht om zijn geld te beleggen, in 1742 het hof. Zijn dochter Isabella verkocht alles in 1777 aan de stadhouder prins Willem V. Die vestigde in het restant van het hof een paardenfokkerij, die na de Franse tijd de 'Rijksstoeterij Borculo' werd. Dit werd in 1842 voortgezet door koning Willem II, maar later door koning Willem III definitief opgeheven.

Schaarse overblijfselen

Van het middeleeuwse kasteel in Borculo is nu nog heel weinig te zien. De eigenaar die Willem III opvolgde, Johan Derk Carel baron van Heeckeren van Wassenaer, wilde het goed vermoedelijk slechts om de bijbehorende gronden. In 1869 bood hij het kasteel voor afbraak aan, waarna het werd gesloopt. Alleen de kelders bleven bestaan. Hierop liet Carel Ferdinand Schaars in 1887 de huidige villa bouwen, waarnaast in 1921 een cichoreifabriek gebouwd werd, die overigens alweer verdwenen is. De funderingen van het kasteel zitten nog in de grond, maar verder is er niet veel van overgebleven. Hoewel er weer een huis op de oude plek verrezen is, is veel van de glorie van Borculo met de afbraak van het hof verdwenen.

Auteur: Jan Harenberg


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Landschap
  • 1000-1500
  • Berkelland
  • Achterhoek
  • Ridders van Gelre

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl