Franz Stracké, Napolitaanse visser

Longlist: Sleutelwerken van Gelderland

Sleutelwerken van Gelderland bestaat uit een inventarisatie van zeshonderd jaar kunstproductie in Gelderland, vanaf de middeleeuwen tot nu. Uit de inventarisatie zullen vijftig sleutelwerken worden geselecteerd en beschreven die van bijzondere kwaliteit zijn en een zekere mate van Gelderse zeggingskracht bezitten. Deze zullen in een digitale omgeving aan het publiek worden gepresenteerd.

Napolitaanse visser als thema

In de jaren 1830 werd het thema van de Napolitaanse visser bijzonder populair in Europa. Op de Salon de Paris van 1833 exposeerde François Rude dit type beeld voor het eerst, wat veel controverse veroorzaakte. Dit romantische alledaagse onderwerp ging namelijk in tegen de heersende classicistische principes. Franz Stracké heeft voor zijn Napolitaanse visser vooral inspiratie opgedaan op de Tentoonstelling van levende kunstenaars van 1865 in Amsterdam. Daar was naast een werk van hem een marmeren beeld te zien van een met schelpen spelende jonge Napolitaanse visser.

Classicistische draai

Stracké gaf op zijn beurt een classicistische draai van het populaire, romantische visser-thema door deze eenzelfde soort houding te geven als Michelangelo’s meesterwerk David. Stracké zond dit beeld vervolgens in 1870 in voor tentoonstellingen in Rotterdam en Amsterdam, maar de recensies waren lauw. De proporties zouden niet kloppen en de jonge visser was té gespierd. Toch maakte hij in 1871 een tweede versie, die zich nu in de collectie van het Dordrechts Museum bevindt.

Verhuizing naar Arnhem

Stracké verhuisde op zijn tweeëntwintigste met zijn familie naar Arnhem, waar hij in zijn vaders atelier werkte en zelf boetseerlessen gaf bij het genootschap Kunstoefening. In Arnhem oogstte hij bewondering van de Arnhemse verzamelaar Alexander Ver Huell, die hem in 1861 de opdracht gaf voor een grafmonument voor diens vader. Strackés oeuvre was bijzonder gevarieerd, van grafmonumenten tot portretbustes en van classicistisch tot romantisch werk, en soms ook een schilderij.

Meer werk van Stracké vind je op CollectieGelderland.

Sleutelwerken van Gelderland

Meer informatie over Sleutelwerken van Gelderland is te vinden in dit interview op de website van Erfgoed Gelderland. Op deze pagina wordt elke vrijdag een nieuw werk uit de long-list uitgelicht en toegelicht door onderzoeker Jochem van Eijsden. Bovenaan deze pagina, bij de afbeeldingen, staat het meest recente 'sleutelwerk' als afbeelding.


Rechten

© Erfgoed Gelderland/Jochem van Eijsden, CC-BY-NC

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl