Bezitters van landgoed de Wiersse Een stabiele geschiedenis

De oprijlaan en de poort van de Wiersse in de herfst (Foto: Jürgen Becker) Huis de Wiersse, gezien vanaf de oprijlaan (Foto: Hans Hendriksen) Het huis rijst op uit de binnengracht (Foto: Amelia Gatacre) Het huwelijk van Alice de Stuers en W.E. Gatacre in 1926 Grote zaal van Victor de Stuers in het bouwhuis van de Wiersse (Foto: Paul Voorham) De oprijlaan met groepen eiken en beuken uit 1840 (Foto: Hans Hendriksen) De Chinese brug in de Wilde Tuin (Foto: Hans Hendriksen) De discuswerper, een beeld in de Wilde Tuin Een fontein waarvan de onderdelen opgegraven zijn in 1861 en 1961. Hij is hersteld in de buitengracht. Een hoge fontein in zijn berceau (Foto: Etta v.d. Aa) Victor de Stuers voor het huis en Alice met de geit in 1912. Het huis wacht op zijn restauratie. Vogelvlucht aquarel van de binnentuin, de Wilde Tuin en de moestuin (Foto: Frits van Amerongen) Kaart van de Wiersse van Victor de Stuers uit 1904
De Wedersche, Wyrsche, Wyersche of Wiersse was aanvankelijk een uitgebreid gebied van broek, weide- en bouwlanden, heidevelden en bossen.

Voor het eerst hoorden wij van dit gebied in 1288, wanneer abdis Godelinde van Elten een stuk grond verpacht aan Hendrik, heer van Borculo. In 1615 ontving Vrijdag van Eck van 't Medler twee kwarten van het Wiesserbroek in leen. Een ander kwart behoorde aan het huis te Vorden. In 1411 bezat Johan van Vorden een achtste deel van de Wiersse.

Een zeldzame continuïteit

Gerrit van Vorden, gehuwd met Margrita van Leefdael, kan met zekerheid met de tegenwoordige Wiersse in verband gebracht worden. In 1482 wordt hij namelijk als bezitter van een huis en hof in de Wiersse genoemd. Na het overlijden van Rudolph van Raesfelt, een latere eigenaar, ontstaan er allerlei ruzies en andere problemen tussen de diverse erfgenamen. Deze worden pas opgelost als in 1678 namens de familie Van Bushof 'de havesathe de Wyersche' wordt overgedragen aan Enno Matthias ten Broeck en zijn vrouw. Hij sterft in 1685 en zijn enig kind, Maria Helena, is erfgename. Zij erft in 1714 van haar oom het Onstein te Vorden. Toen was zij al vijf jaar getrouwd met Adriaan Balthasar Valck. In 1711 wordt hun enige kind geboren, Suzanna Johanna Everdina, die behalve de Wiersse en het Onstein, ook huizen te Zutphen en een behoorlijk vermogen zal erven. Ludolph Hendrik Borchard Silvius van Heeckeren trouwde met haar toen ze dertien was. Zelf was hij achtentwintig jaar oud. Het landgoed blijft in de familie. In 1926 trouwde Alice Aurelie de Stuers Edward William Gatacre. Hun zoon Edward Victor en zijn vrouw Laura brachten de Wiersse onder in een ANBI Stichting. De familie blijft de bewoner en beheerder van de Wiersse.

Auteur: Jan Harenberg

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl