Gezonde lucht

De vrees voor TBC

Aan het begin van de twintigste eeuw vestigden zich in Gelderland verschillende sanatoria en rusthuizen voor tuberculosepatiënten. Deze instellingen werden gebouwd in de vrije natuur. Artsen schreven aan een verblijf in de natuur met frisse lucht en veel ruimte een heilzame werking toe.

Verblijven in sanatoria

Tuberculose of tbc was begin twintigste eeuw een gevreesde ziekte. Geneesmiddelen waren er nauwelijks. Jaarlijks overleden er dan ook duizenden mensen aan tbc. De belangrijkste remedie was rust en gezonde lucht. Patiënten verbleven vaak maanden en soms zelfs jaren in Gelderse sanatoria.

Psychiatrie

Naast sanatoria kwamen er in Gelderland ook opvang- en verpleeginrichtingen voor zwakzinnigen, krankzinnigen/psychiatrische patiënten en verwaarloosde of moeilijk opvoedbare jongeren. Deze inrichtingen kwamen er op initiatief van particulieren. Zij trokken zich het lot van deze mensen aan. Familieleden vingen ze soms wel op, maar meestal zwierven deze mensen over straat of ze zaten in gevangenissen. Door de nieuw opgerichte inrichtingen kregen ze een dak boven hun hoofd en de juiste verzorging.

Verzuilde gezondheidszorg

De verzuiling was ook in de gezondheidszorg merkbaar. Er waren aparte inrichtingen voor katholieken en protestanten, voor jongens en meisjes, voor ambtenaren en arbeiders. Vaak lagen de tehuizen in de bossen, ver van de bewoonde wereld. De tijdelijke of permanente bewoners leefden in groepsverband. Ze werden met strengheid en zorgzaamheid verpleegd.

 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl