Verwoeste stad

Terugkomen, puinruimen en opbouwen

Op 10 mei 1940 vallen Duitse soldaten Nederland binnen. De Tweede Wereldoorlog is begonnen. De Grebbelinie is de hoofdverdedigingslinie van Nederland. Vanwege de gevechten moeten de mensen in de omgeving van de Grebbeberg meteen het gebied verlaten. Ook de Wageningse burgers moeten snel hun woonplaats uit. Een paar dagen lang vechten de Nederlandse en Duitse soldaten hevig met elkaar.

Als Nederland zich op 15 mei overgeeft, mogen de Wageningers weer terug naar huis. Het centrum van de stad ligt in puin. De Grote Kerk en de huizen eromheen zijn grotendeels verwoest. Na het opruimen van het puin beginnen de Wageningers meteen met de wederopbouw. De aanblik van de Markt is voor altijd veranderd.

Vragen

 1. Bekijk bij de afbeeldingen de foto's van de verwoeste kerk. Loop rond de kerk en zoek de 3 plekken van de oude foto's op. Schrijf het antwoord van deze vraag op het kaartje! Dit is een code die je straks nodig hebt.
  Je ziet dat er bij de wederopbouw van de kerk verschillende steensoorten zijn gebruikt. Oude en nieuwere. Voor welk deel van de kerk hebben de bouwvakkers nieuwe stenen gebruikt?
  De code bestaat uit 5 letters
 2. Aan de achterkant van de kerk is een raam gemaakt om de Tweede Wereldoorlog te herdenken: het Nationale Bevrijdingsraam. Bekijk het raam. Bij de afbeeldingen is een foto van het raam.
  Bespreek met elkaar welke beelden op het raam over de oorlog gaan. Wat vind je ervan dat de oorlog nu nog steeds wordt herdacht? Vind je dat belangrijk? Beargumenteer je antwoord.

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

 • Wageningen
 • Oorlog
 • 1900-1950
 • Wageningen
 • Musea
 • Arnhem e.o.

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl