Grafsteen Panhuys

Openluchtmuseum of pretpark?

Op het Dragonbastion ligt Jhr. L.C. van Panhuys begraven, slotvoogd van 1934-1942. Hij had grootse plannen met Loevestein! Na een bezoek aan de Tower in Londen wilde hij Loevestein opleuken met glimmende geharnaste ridders op opgezette paarden.

Maar hij raakte pas echt geïnspireerd door het Zweedse Skansen, een van de oudste openluchtmusea ter wereld. Dat huisvestte een paar honderd historische gebouwen en een dierentuin. Van Panhuys wilde Loevestein exploiteren volgens het 'Skansenmodel' en stichtte in 1942 zelfs een 'Skansenfonds'. Van de vele dijkwoningen in de regio wilde hij "De meest eigenaardige en schoonste" met meubels en al naar Loevestein laten brengen; zij "dienden voor de vergetelheid bewaard te blijven".

Personeel en ambachtslieden zouden hier onderdak vinden om bezoekers kennis te laten maken met traditionele ambachten en sagen. Ook waren er plannen om een uitzichttoren, kolenbranderhut en een stadskwartier na te bouwen. Allemaal om een goede indruk van de vaderlandse geschiedenis te krijgen! Als klap op de vuurpijl wilde Van Panhuys een dierentuin met "paarden, herten, melkkoeien, bok en geit, pluimvee, uil, reiger, koekoek, egel, wezel, een berenkuil voor de jeugd en ezels om op te rijden, zwanen in de slotgracht, groote goudvissen, gelegenheid tot hengelsport."

Een dansvloer, restaurant en congrescentrum mochten niet ontbreken, muziek, zang, toneel, feesten en kermis evenmin. "Alle volksfeesten dienen te L. in 't bijzonder gevierd te worden." De beste tuinarchitecten in Nederland moesten het park ontwerpen.

En dat allemaal voor een lage entreeprijs, want "Zooveel mogelijk worde Loevestein een aantrekkingspunt voor de jeugd." De Rijkscommissie voor de Monumentenzorg vond het geen goed idee Loevestein "zoo maar van aankleeding en versiering te voorzien, die op niets anders dan fantasie berusten".

Om hem enigszins in te tomen, gaf de voorzitter hem een aantal boeken over de geschiedenis van het slot en zijn bewoners. Zo is de bibliotheek van Loevestein ontstaan.


Relevante links

- www.skansen.se

Vond u dit artikel nuttig?

  • Slot Loevestein

  • Personen

  • 1900-1950

  • Zaltbommel

  • Rivierengebied

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl