Koetshuis Niet alleen voor koetsen

Niet uitgevoerd ontwerp voor het koetshuis, door de Arnhemse architect L.H. Eberson, 1853. Bron: Het Nieuwe Instituut, Rotterdam Brug voor kasteel Biljoen met beren en leeuwen als schildhouders van familiewapens, uitgevoerd naar ontwerp van L.H. Eberson. Foto: Geldersch Landschap & Kasteelen/Frank Peters Auto met kenteken M 3546 voor de deuren van het koetshuis van Biljoen. Foto ca. 1920. Bron: Gelders Archief, Arnhem Het goed bewaarde stalinterieur in het koetshuis dateert uit de negentiende eeuw. Foto 2008. Bron: Gelders Archief, Arnhem Groep gekostumeerde jongeren bij het prieel op het voorplein, met in bloemetjeskostuum en hoge hoed Goswin Eduard Lüps. Foto ca. 1900 – 1910. Bron: Gelders Archief, Arnhem Het hondenhok op het voorplein van Biljoen. Bron: Geldersch Landschap en Kasteelen, foto: Marcel de Kroon Drie wijnvaten vormen de slaapplaatsen voor de viervoeters in het hondenhok op het voorplein van Biljoen. Bron: Geldersch Landschap en Kasteelen, foto: Marcel de Kroon


Het koetshuis op het voorplein van Biljoen wordt na een brand aan het eind van de achttiende eeuw herbouwd. Het krijgt dan zijn huidige vorm.

Vanaf het voorplein is niet te zien dat het koetshuis een U-vormige plattegrond heeft, met een binnenplaats. Op de zolder van het koetshuis staat het uurwerk dat uit 1792 dateert. Het negentiende-eeuwse stalinterieur is goed bewaard gebleven. Daar herleeft de tijd van ratelende koetsen en trappelende paardenhoeven op het voorplein.

Wijnvaten voor viervoeters

Vooraan op het voorplein van Biljoen staat een opmerkelijk bijgebouw. Het ronde bouwsel met rieten dak is een dierenverblijf. Het is in de late negentiende eeuw gebouwd als hondenhok.
Drie liggende wijnvaten vormen de behuizing van de trouwe viervoeters. De laatste particuliere bewoners fokten Drentsche patrijshonden. Deze hebben in dit hondenhok hun onderkomen gehad. Waarschijnlijk ook de eerste Nederlands kampioen 'Eros van Biljoen' uit 1963.

Zomerse genoegens

's Zomers is het prettig toeven in het prieel op het voorplein van Biljoen. Het inmiddels verdwenen prieel stond tegenover het koetshuis. De fundamenten ervan zijn nog terug te vinden tussen de rododendrons. Oude foto's laten zien dat het prieel in chaletachtige stijl is opgetrokken. Meer - inmiddels verdwenen - bouwwerken op het landgoed hadden kenmerken van deze stijl.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl