Een robuust kasteel De burcht van hertog Karel

Vanaf de tijd van hertog Karel van Gelre is de plattegrond van kasteel Biljoen grotendeels onveranderd gebleven: een vierkant grondvlak met vier ronde hoektorens Bron: Geldersch Landschap en Kasteelen Alexander van Spaen (1619-1692) leert op jonge leeftijd als page de hofmodes kennen. Dat komt hem van pas als hij op latere leeftijd verschillende kastelen verbouwt.  Jeugdportret van Alexander van Spaen als page, onbekende kunstenaar, 1633. Bron: Brantsen van de Zyp Stichting, Arnhem Schets van kasteel Biljoen voor de verbouwing door Alexander van Spaen, door Nicolaes Geelkercken, 1653. Bron: Gelders Archief, Arnhem Schouwpartij in kasteel Biljoen. Ontwerp door L.H. Eberson, 1857. Bron: Het Nieuwe Instituut, Rotterdam Nieuwe eetkamer van Biljoen, aquarel door E.M.D. Lüps, ca. 1930 Bron: Geldersch Landschap en Kasteelen


De geschiedenis gaat op deze plaats terug tot het jaar 1076. Dan is er sprake van een goed met de naam 'Broekerhof' of 'Brockerhoeve', een versterkte boerenhoeve. In 1530 verrijst kasteel Biljoen.

Hertog Karel van Gelre bouwt een kasteel, waarbij hij de stenen van het afgebroken kasteel Overhagen gebruikt. Biljoen heeft dan al een vierkante plattegrond, met vier ronde hoektorens. In het midden van de voorgevel heeft het kasteel nog een toren: de poorttoren.

Hofpersoneel

Hertog Karel vermaakt zich op Biljoen met de jacht op herten en zwijnen. Dat duurt maar kort. De hertog verkoopt zijn kastelen vaak aan zijn eigen hofpersoneel. Dat gebeurt ook met Biljoen. In 1535, vijf jaar na de bouw, wordt Roelof van Lennep, huishofmeester van de hertog, eigenaar van Biljoen.

Alexander van Spaen als een bouwheer

In 1661 koopt Alexander van Spaen Biljoen. Hij stamt uit een belangrijke adellijke familie uit Kleef. Hij trouwt met Hendrina van Arnhem en wordt daardoor heer van Nederhagen, dat vlakbij Biljoen ligt. Als page aan het hof van Frederik Hendrik leert Alexander het hofleven en de hofmodes kennen. Zijn contacten aan het hof bepalen zijn verdere loopbaan en zijn aandrang om een belangrijk bouwheer te worden.

Torens bekroond met helmen

Alexander vervangt de poorttoren. De buitenmuren en torens worden opnieuw opgetrokken. Op de torens verschijnen helmvormige bekroningen. Dezelfde helmvormen past Alexander van Spaen ook toe op zijn kastelen Moyland en Ringenberg in Duitsland.

Verfijnde smaak

Vanaf 1780 laat Johan Frederik Willem van Spaen niet alleen het interieur van het kasteel verfraaien. Ook de tuin- en parkaanleg van Biljoen en Beekhuizen worden aan de nieuwste mode aangepast. Van Spaen introduceert de landschapsstijl in Gelderland en loopt daarmee voorop in de ontwikkeling van de tuinkunst.

Meer comfort

Vanaf het midden van de negentiende eeuw breekt opnieuw een periode van verbouwingen aan. Daarbij wordt de Arnhemse architect L.H. Eberson ingeschakeld. Zijn aanpassingen in het kasteel zijn vooral gericht op het verbeteren van het wooncomfort.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl