Baden in eenvoud Romantisch gelegen badhuisje

Prent van het Badhuis in het park van Biljoen, circa 1815. Bron: Geldersch Landschap en Kasteelen


In het park van Biljoen staat in de negentiende eeuw een badhuis. Het is romantisch gelegen, vlakbij een waterval in de Beekhuizer beek.

Het badhuisje dateert uit het begin van de negentiende eeuw. Opmerkelijk is dat het badhuisje is opengesteld voor de bezoekers van het park.

Ongewoon

In 1823 tekende een reiziger uit Zeeland over het interieur van het badhuis het volgende op: 'Het Bad is tegen de Muur en in een hoek gemetseld zoodat men aan de voorkant de rand heeft, en een in de lengte'. Daarnaast tekende deze reiziger de maten op van het bad: een voet 4 duim breed en 3 voet 1 duim lang.Van het uiterlijk van het badhuis is een prent gepubliceerd. Die laat een eenvoudig, weinig opvallend gebouwtje zien. Maar het feit dat het om een opengesteld badhuis als onderdeel van een parkaanleg gaat, maakt dit badhuis wel bijzonder.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl