Evacuatie aan het begin van de oorlog

Hoek Verlaat/Nieuwstraat

Nadat Duitsland Polen was binnengevallen, werd het steeds spannender of Nederland haar neutraliteit zou kunnen behouden. April 1940 bezetten de Duitsers Denemarken en Noorwegen.

In het Stadhuis in Nijkerk werd vanwege de toenemende dreiging een permanente wachtpost ingesteld, die moest waken over de telefoon. In de vroege morgen van vrijdag 10 mei 1940 rinkelde de telefoon. Duitsland viel Nederland binnen.

Naar Harderwijk en Putten

Maandenlang, voordat de oorlog in Nederland uitbrak, werden al plannen gemaakt hoe om te gaan met een aanval. Er werd een plan gemaakt om een eventuele Duitse opmars te belemmeren. Nijkerk, gelegen aan de belangrijke route naar het westen van het land, vormde onderdeel van dit plan. De stad moest in haar geheel worden geëvacueerd en de bevolking werd tijdelijk naar Harderwijk en Putten gebracht. In totaal werden ruim 10.000 mensen en 11.500 stuks vee geëvacueerd. Na de geslaagde evacuatie werd Nijkerk beschoten door het Nederlandse leger om de opmars van het Duitse leger te vertragen. Een kleine week later konden de mensen weer terug naar hun eigen huizen.

Dit verhaal is afkomstig uit de Canon van Nijkerk.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Route Nijkerk

  • Tweede Wereldoorlog

  • Oorlog

  • 1900-1950

  • Nijkerk

  • Veluwe

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl