Dure windkracht

Molenplein

Al vroeg hadden de hertogen van Gelre door dat op allerlei zaken belasting geheven kon worden. Voor oorlogsvoering, onder ander met de bisschop van 't Sticht (nu de provincie Utrecht), was veel geld nodig.

Een nieuw verschijnsel in het Hollandse landschap waren molens. De hertog besloot het 'recht op de wind' te gaan verlenen, met als praktisch gevolg dat mulders (molenaars) belasting moesten betalen voor het laten draaien van hun molen met windkracht. Zo kreeg de mulder van de Oostermolen, de oudste molen van Nijkerk, in 1357 dit 'recht op de wind' van hertog Reinout III.

Sloop

De Oostermolen stond tot 2008 op het Molenplein. Als windmolen deed de molen eeuwenlang dienst bij het vermalen van graan tot meel. In 1920 brandde de bovenbouw van de Oostermolen af; de stenen onderbouw bleef staan en werd in de jaren '90 een gemeentelijk monument. Ondanks de status van monument en ondanks felle protesten uit de samenleving werd de romp van de molen in 2008 gesloopt. De vrijgekomen ruimte wordt gebruikt om woningen, winkels en een parkeergarage te bouwen.

Dit verhaal is afkomstig uit de Canon van Nijkerk.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Route Nijkerk
  • Streekgeschiedenis
  • 1000-1500
  • Nijkerk
  • Musea
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl