
Tijdens de laatste acht maanden van de oorlog, van oktober 1944 tot en met mei 1945, werd het in Nijkerk erg druk. Begin oktober kwamen er zo'n 6.000 mensen uit Arnhem en omgeving.
Vanwege de Slag om Arnhem (september '44) moesten deze mensen van de Duitsers hun huizen verlaten. Nijkerk was een van de plaatsen waar deze evacués werden gehuisvest (vooral op boerderijen). Veel evacués konden pas na de zomer van 1945 naar hun eigen huis terugkeren.
Tegelijkertijd begon langzaam de stroom mensen op gang te komen uit het westen van het land, op zoek naar voedsel. Tijdens de hongerwinter kwamen op de drukste dagen ongeveer 20.000 mensen door de stad, want Nijkerk lag aan de hoofdroute van west naar oost. De mensen (ook wel doortrekkers of passanten genoemd) kregen een plek om te eten (in De Bonte Koe op het Plein), te overnachten (in Volksheil aan de Gasthuisstraat) en om de bagage bewaakt onder te brengen (in de schuur van 't Kalkhok aan het Singel). Ook bij mensen thuis kregen de passanten eten en een plek om te slapen.
Dit verhaal is afkomstig uit de Canon van Nijkerk.
Bedankt voor uw feedback.
Route Nijkerk
Tweede Wereldoorlog
Oorlog
1900-1950
Nijkerk
Veluwe