De hongerwinter

Langestraat 18

Tijdens de laatste acht maanden van de oorlog, van oktober 1944 tot en met mei 1945, werd het in Nijkerk erg druk. Begin oktober kwamen er zo'n 6.000 mensen uit Arnhem en omgeving.

Vanwege de Slag om Arnhem (september '44) moesten deze mensen van de Duitsers hun huizen verlaten. Nijkerk was een van de plaatsen waar deze evacués werden gehuisvest (vooral op boerderijen). Veel evacués konden pas na de zomer van 1945 naar hun eigen huis terugkeren.

De passanten

Tegelijkertijd begon langzaam de stroom mensen op gang te komen uit het westen van het land, op zoek naar voedsel. Tijdens de hongerwinter kwamen op de drukste dagen ongeveer 20.000 mensen door de stad, want Nijkerk lag aan de hoofdroute van west naar oost. De mensen (ook wel doortrekkers of passanten genoemd) kregen een plek om te eten (in De Bonte Koe op het Plein), te overnachten (in Volksheil aan de Gasthuisstraat) en om de bagage bewaakt onder te brengen (in de schuur van 't Kalkhok aan het Singel). Ook bij mensen thuis kregen de passanten eten en een plek om te slapen.

Dit verhaal is afkomstig uit de Canon van Nijkerk.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Route Nijkerk

  • Tweede Wereldoorlog

  • Oorlog

  • 1900-1950

  • Nijkerk

  • Veluwe

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl