Armoede in Nijkerk

Kolkstraat

Naast de voorspoed van de Nijkerkse Gouden Eeuw kwam tegelijkertijd veel armoede voor. Arbeiders, daggelders en hun gezinnen leefden in uiterst armoedige omstandigheden.

Grote gezinnen leefden in benauwde éénkamerwoningen in smalle steegjes. Door harde werkomstandigheden en slechte hygiënische voorzieningen troffen besmettelijke ziektes zoals dysenterie- en cholera-epidemieën de arme stadsbewoners extra hard.

Werkfonds

Eeuwenlang werden de armen en ouden van dagen vooral geholpen door de diaconieën van de kerken. In de negentiende eeuw kwam er meer steun van de overheid. De werkloosheid werd bijvoorbeeld bestreden door een Werkfonds op te richten.

Spijskokerij

Rond 1850 hadden ongeveer 300 mensen werk met het maken van biezen matten en koeharen kleden, het pluizen van touw en het schoonhouden van straten. Ook werd er een 'spijskokerij' opgericht. Arme stadsbewoners konden op vertoon van een kaart iets warms te eten krijgen, bijvoorbeeld een bord soep.

Verzorgingstehuis

Voor ouden van dagen werden in de tweede helft van de negentiende eeuw verzorgingstehuizen opgericht, het Oude Mannen- en Vrouwenhuis (nu Arkemheen) en Huize St. Jozef.

Dit verhaal is afkomstig uit de Canon van Nijkerk.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Route Nijkerk

  • Streekgeschiedenis

  • 1700-1800

  • Nijkerk

  • Veluwe

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl