Eusebiuskerk

Route Freedom Trail Arnhem

De Grote Kerk of Eusebiuskerk is tijdens en na de Slag om Arnhem grotendeels verwoest en na de Tweede Wereldoorlog geheel weer opgebouwd. De spits van de Eusebiuskerk kreeg tijdens de renovaties na de Tweede Wereldoorlog een geheel nieuw uiterlijk.

Bij deze restauratie werden tussen godsdienstige voorstellingen ook beelden uit de strips van Walt Disney aangebracht.

Verschillende monumenten in de kerk herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Bij de 50ste herdenking van de Slag om Arnhem in 1994 is een beeldengroep van Simona Vergani onthuld, die 19 parachutisten toont die afdalen boven de stad Arnhem. Hun parachutes worden gevormd door het dak van de kerk. In de kerk hangt een plaquette ter nagedachtenis aan de Britse 'Polar Bear' infanteriedivisie, die Arnhem in april 1945 op de Duitsers heroverde.

Oorspronkelijk uit de Westerkerk kwam de gedenksteen voor gemeenteleden die zijn gefusilleerd of zijn omgekomen in een concentratiekamp. Een glas-in-loodraam verbeeldt de verwoesting van de stad tijdens de Slag om Arnhem: de stad staat in brand terwijl de inwoners een goed heenkomen zoeken. Boven de hoofdingang is een inscriptie aangebracht. De Romeinse cijfers, de 19 woorden en de 94 letters van deze inscriptie, verwijzen naar het jaar 1994, het jaar waarin precies 50 jaar na de Slag de Eusebiustoren weer in gebruik genomen werd.


De kapellen van de Eusebiuskerk zijn vrij toegankelijk. De kerkzaal en toren zijn tegen betaling ook te bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website: www.eusebius.nl.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Freedom Trail

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl