Utrechtseweg 85 Route Freedom Trail Arnhem

Arnhem, Utrechtseweg 85
Het pand Utrechtsestraat 85 - toen nog nummer 55 - werd in de oorlogsjaren gevorderd door de Duitsers. In het pand was tot op dat moment de telefooncentrale van de PGEM ondergebracht. Het werd in gebruik genomen als Aussenstelle Arnheim van de Sicherheitsdienst/Sicherheitspolizei.

Hieronder vielen de provincies Gelderland en Overijssel. In de kelders waren cellen ingericht waar opgepakte burgers werden ondervraagd. Het gebouw was daardoor berucht en gevreesd bij de Arnhemse bevolking. Door een medewerker van het Huis van Bewaring werd na de oorlog een lijst van medewerkers van de Sicherheitsdienst/Sicherheitspolizei opgesteld, met een karakterisering van hen. In het gebouw was ook de centrale van een eigen telefoonnetwerk van de PGEM.

Doordat de Duitsers hiervan niet op de hoogte waren, kon het jarenlang door het verzet gebruikt worden om berichten door te geven. De leider van dit telefoonnetwerk, Ir. Alex Hartman, zat bij de Arnhemse afdeling van de LKP. De Duitsers werd op de mouw gespeld dat de telefoonautomaat voor dit telefoonnetwerk van groot belang was voor de elektriciteitsvoorziening. Dat was een sterk punt en vanaf dat moment mochten de telefoontechnici nog in Kraton komen. Zo kon het verzet haar berichten doorgeven.

 

Downloads

02-utrechtsestraat-85 02-utrechtsestraat-85-english

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl