Stadsrechten Culemborg wordt een echte stad, 1318

Charter uit 1318 waarin de stadsrechten van Culemborg worden bevestigd. Collectie Regionaal Archief Rivierenland. De Culemborgse Slotpoort, geschilderd door C. Springer. Een va de zeven stadspoorten in Culemborg.. Aquarel, 1864  Dakpan afkomstig van een van de torens op de stadsmuur. Roodbakkende klei. Bronzen kookpot, gevonden bij opgravingen van het Nye Huys in de huidige museumtuin. Ca. 1350.


De weeshuistuin wordt omrand door de oude stadsmuur van Culemborg. Bijna 700 jaar oud. Gebouwd in 1318, het jaar waarin Culemborg een echte stad wordt.

Sint-Nicolaasdag (6 december) 1318 ontvangt Culemborg stadsrechten van heer Johan van Bosinchem. Zijn vader Hubrecht had de nederzetting rond 1250  laten aanleggen. In een stadsbrief worden de afspraken tussen heer en stad vastgelegd. De Culemborgers mogen het stadsbestuur ter hand nemen en zelf recht spreken. Ook krijgen ze tolvrijheid op de jaarmarkten in de stad.    

In ruil voor deze vrijheden moeten de Culemborgers hun heer wel helpen zijn vijanden te verslaan. Zouden de kersverse stedelingen daarom direct een muur om hun stad zijn gaan bouwen? Geen overbodige luxe in een tijd waarin roversbenden en kleine legertjes de omgeving omveilig maakten. Zoals blijkt uit de 'Strijd om de mijter' (1428)..

In de muur zijn ook de resten te zien van een stadskasteeltje dat heer Johan rond 1320 liet bouwen voor zijn zoon Hubrecht II.

   

   Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl