Gispen no. 412

Een klassiek meubelontwerp, 1934

De 'Gispen no. 412' is een echte klassieker. De stoel met het verende stalen buisframe is het bekendste ontwerp van Willem Hendrik Gispen (1890-1981). Typisch voor De Nieuwe Zakelijkheid: een stroming in vormgeving en architectuur tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw. Tegelijkertijd drijft Gispen ook de spot met de typerende strakke regels van deze stroming: de bakelieten armleggers krijgen een opwippend uiteinde. Een mooie combinatie van functioneel en decoratief.

In het bedrijf van de ontwerper en ondernemer Gispen worden innovatieve verlichting en stalen buismeubilair in serie geproduceerd. Als het fabriekspand in Rotterdam te klein wordt, besluit Gispen in 1934 naar Culemborg te verhuizen. De meubelstad is vermaard om zijn vakbekwame meubelmakers.

Het nieuwe ontwerp 'No. 412' wordt hier voor het eerst in productie gebracht. Uitbreiding na uitbreiding van het succesvolle bedrijf volgt en in de jaren tachtig verhuist Gispen naar de huidige locatie aan de Parallelweg West, op bedrijventerrein Pavijen. Daar is ook een museum gevestigd, waar veel van de originele Gispen-ontwerpen te bewonderen zijn.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Culemborg

  • Personen

  • 1900-1950

  • Culemborg

  • Rivierengebied

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl