De Binnenpoort Wonen in middeleeuws Culemborg, 1318

De Binnenpoort vanaf de Markt gezien Gevangenen worden in de Gevangenstok getoond aan omstanders. Prent, ca. 1500. Gevangenstok, afkomstig uit de Binnenpoort. Ca. 1450. De Binnenpoort vanaf de Markt gezien. Prentbriefkaart, 1915.


De grachten en restanten van de stadsmuur in de binnenstad van Culemborg zijn uit de veertiende eeuw. Net als de monumentale Binnenpoort, de laatste stadspoort. Nog altijd zijn de sleuven zichtbaar, waardoor het valhek kon worden neergelaten.

De oorspronkelijk 'Lanxmeerse poort' uit 1318 hoort bij de ommuring van het oudste stadsdeel rondom het grote marktplein. De muren bieden bescherming tegen rondtrekkende bendes en het geweld van talrijke oorlogjes die worden uitgevochten in dit grensgebied tussen Utrecht, Holland, Gelre en Brabant.

Alleen via de zeven stadspoorten kan men de stad in of uit. Om 21.50 uur luidt (nog altijd) het 'papklokje'. Een waarschuwing voor het sluiten van de poorten om 22.00 uur. Na een laatste bord pap is het tijd om naar bed te gaan.

Niet veel later wordt ook de aangrenzende nederzetting Lanxmeer ommuurd en vormt een nieuw stadsdeel van het snel groeiende Culemborg. De Lanxmeerse poort, die de oude stad met de 'Nieuwstad' verbindt, is sindsdien een 'binnenpoort'.

Locatie

Binnenkijken

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl