Catharina Alida van der Dussen Culemborg als vrijstaat, 1733

De graftombe van Catharina Alida van der Dussen in de Culemborgse Oude of Hervormde Barbarakerk, 1746. Voormalige woning van Catharina van der Dussen in de Grote Kerkstraat, 16e of 17e eeuw. Interieur in Lodewijk XV-stijl, mode rond 1730, toen Catharina van der Dussen in Culemborg woonde.


Het grote witte hoekhuis is het voormalige woonhuis van Catharina Alida van der Dussen (1690-1745). Zij is de vrouw van de Dordtse burgemeester Damas van Slingeland. Catharina vlucht in 1733 naar Culemborg om te ontkomen aan haar drankzuchtige man, die haar mishandelt.

Catharina vraagt asiel in Culemborg, waar ze beschermd is tegen de juridische stappen van Damas om haar en haar geld weer terug te krijgen. Tot haar dood in 1746 blijft Catharina in Culemborg wonen. Waarom was Culemborg een veilige plek?

Eeuwenlang is het graafschap een zelfstandig staatje, waar het recht van de Republiek niet geldt. Wetsovertreders uit omliggende gewesten als Holland en Gelderland wijken daarom regelmatig uit naar de vrijstaat Culemborg. Niet alleen een mishandelde burgemeestersvrouw  zoals Catharina, ook een jong stel dat niet mag trouwen, een man beschuldigd van doodslag, of een failliete koopman op de vlucht voor zijn schuldeisers.

In 1798 is het afgelopen met de asielverlening. Dan wordt Culemborg deel van de Bataafse Republiek en geldt alleen het nationale recht.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl