Drie bombardementen in maart 1945

Wellicht de grootste klap uit de geschiedenis kreeg de stad Doetinchem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De binnenstad van Doetinchem was gedurende vrijwel de gehele bezettingstijd onaangetast gebleven. Totdat op 19, 21 en 23 maart 1945 geallieerde vliegtuigen het historische centrum van de stad bombardeerden.

120 gebouwen in het centrum werden verwoest waarbij uiteindelijk rond de 170 mensen de dood vonden. De Doetinchemse bevolking was er totaal door verrast, want hoewel het front naderbij kwam en er evenals elders ook rondom Doetinchem door de Duitsers versterkingen waren aangelegd, leek niets deze bombardementen te rechtvaardigen. Er is dan ook gezocht naar de redenen voor de bombardementen en er zijn diverse verklaringen gegeven, maar tot op heden heeft geen van deze verklaringen een bevredigend antwoord opgeleverd. Feit is dat na drie bombardementen de stad voor een groot deel in puin lag. Alle belangrijke monumentale panden, waaronder het 18e eeuwse gemeentehuis en de Catharinakerk, waren verwoest. Het hart was uit de stad gerukt.

Zie hier een reconstructie van het stadshart van voor het bombardement, gemaakt door Studio Sophisti in opdracht van Erfgoed Gelderland.

 


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Doetinchem
  • Oorlog
  • Tweede Wereldoorlog
  • 1900-1950
  • Doetinchem
  • Musea
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl