Zuidmolen Groesbeek b.v.

De Zuidmolen, een ronde beltmolen, werd in 1857 door J. Heyne gebouwd. De eerste steen werd door J. Bodenstaff gelegd. In 1894 kwam de molen in het bezit van de familie Jochijms. Molenmaker Jacobus Jochijms kocht de molen omdat hij het molenmakersvak aan de wilgen wilde hangen en een honkvaster beroep wilde hebben.

Geschiedenis van de Zuidmolen

Hij maalde voor zo'n 200 boeren in de omgeving. In 1929 stierf Jacobus en ging de molen over in handen van zoon Piet. Hij maakte samen met de molen de oorlog mee. In die dagen fungeerde de molen als een welkome krachtbron voor het malen van graan voor de voedselvoorziening, als baken voor onderduikers en als observatiepost voor de Geallieerden. Gehavend kwam de molen uit de oorlog, maar een groter noodlot was de molen beschoren in 1946 toen een windhoos in een halve minuut de molen ernstig toetakelde, maar met grote krachtsinspanning draaide de molen na een jaar weer in volle glorie. Piet's zoon Jan nam in 1968 het bedrijf over en bleef tot 1989 eigenaar. De molen (het gebouw)werd toen verkocht aan Jan Kersten en enkele jaren later aan Ludwig van der Grinten. De molen werd in die periode gehuurd door de famile Jochijms, die het bedrijf gewoon voortzette. Na 1989 is de Zuidmolen als bedrijf zich steeds meer toe gaan leggen op bakprodukten en reform-levensmiddelen voor particulieren en kleine bedrijven zoals bakkers, slagers en restaurants.

Huidig gebruik van de molen

Sinds 1 januari 2000 is de molen eigendom van Stichting De Zuidmolen, bestuurd door 3 achterkleinkinderen van Jacobus Jochijms. Ook 7 van de 8 medewerkers van het bedrijf De Zuidmolen zijn nazaten van Jacobus. Een echt familiebedrijf dus. Het assortiment in de molenwinkel werd in de loop van de tijd flink uitgebreid. Bijna alle producten kunnen nu ook besteld worden via de webwinkel.


Relevante links

- Website De Zuidmolen

Vond u dit artikel nuttig?

  • 1800-1900

  • Berg en Dal

  • Monumenten

  • Rijk van Nijmegen

Herwendaalseweg 1
6562 AG Groesbeek

024-3971283

info@de-zuidmolen.nl

Vrijdag van 08.00 – 17.00 uur
Zaterdag van 08.00 – 16.00 uur

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl