Schutterijvereniging Eendracht Maakt Macht en tamboerkorps EMM

Op 9 juli 1837 werd de Schutterij opgericht waarschijnlijk door jonge Dinxpeloers die in 1831 naar Belgie trokken om deel te nemen aan de veldtocht tegen de Belgen. Toen deze door tussenkomst van de Fransen werd beëindigd wilde koning Willem I niet in een afstand van de België berusten en hield een grote troepenmacht op de been in Brabant.

De Dinxperlose schutters kregen een hechte band met elkaar, dit zou er toe geleid hebben dat na terugkeer naar Dinxperlo de oud-strijders zich verenigden in een schuttersvereniging. Vermoedelijk hadden ze in Brabant kennisgemaakt met schuttersfeesten. Deze waren daar eerst verboden doordat de Brabanders nogal België gezind waren, maar na enige tijd werden de schuttersfeesten wel weer toegestaan.

Ook in Dinxperlo werden er jaarlijkse schuttersfeesten gehouden met als jaarlijks hoogtepunt het vogelschieten. Het ging er nogal millitairisch aan toe omdat het uiteraard uit oud militairen bestond, die dit wilden tonen tijdens marcheren en defileren. Het vaandel uit 1837 wordt nu in ere bewaard in het voormalig gemeentehuis te Dinxpelo.

 

Tegenwoordig heeft de schutterij E.M.M. een afdeling Vendeliers die het vaandelzwaaien laten zien op traditionele wijze, ook zijn er schuttersjongens en schuttersdames die met concoursen en schuttersfeest deelnemen aan vele activiteiten en het tamboerkorps dat zich veel laat zien bij uiteenlopende evenementen en optredens voor de gemeentelijke gemeenschap.

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Volkscultuur
  • Muziek
  • 1800-1900
  • 1950-2000
  • Aalten
  • Volkscultuur
  • Achterhoek

Plaats

Location on map

Contactgegevens

Nieuwstraat 58
7091 DH Dinxperlo

0315-654950

info@emmdinxperlo.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl