Papierfabriek de Middelste Molen Volg het productieproces van oeroud Hollands papier

De Middelste Molen, oenen Bron: Martin E. van Doornik De Middelste Molen. Bron: CODA Beeldbank Logo Papierfabriek De Middelste Molen
In papierfabriek De Middelste Molen maak je een reis terug in de tijd. Deze oude watermolen aan de Loenense Molenbeek is de enige nog draaiende papierfabriek in Nederland die in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Bezoekers zien met eigen ogen hoe men in de negentiende eeuw op ambachtelijke wijze papier produceerde.

‘Sinds 1622’
Papierfabriek De Middelste Molen aan de Loenense Molenbeek is een uniek bedrijf in Nederland: het produceert al papier sinds 1622. De huidige fabriek, gebouwd in 1886 nadat de  oorspronkelijke molens door brand verwoest waren, is de enige papierfabriek in Nederland die in oude staat bewaard is gebleven. 

Gered door de sector
De Middelste Molen produceerde tot 1960 op authentieke wijze allerlei soorten papier, maar kon helaas niet opboksen tegen de snelle modernisatie van de papierindustrie. In 1969 werd de fabriek volledig stilgelegd. Eind jaren ’80 werd de fabriek gelukkig van de ondergang gered door de Nederlandsche Papierindustrie die geld beschikbaar stelde om de molen te behouden. In 1989 besloten regionale papierfabrieken om de molen over te kopen van Smurfit Package, de laatste eigenaar van de fabriek. Voor het symbolische bedrag van één gulden werd de molen gekocht en geschonken aan de Stichting Papierfabriek De Middelste Molen. 

Opnieuw in bedrijf
In 1991 is de molen volledig gerestaureerd en kon er opnieuw op ambachtelijke wijze papier worden geproduceerd in De Middelste Molen. Vandaag de dag is de oude molen nog steeds in bedrijf. Het is niet alleen een werkende papierfabriek, maar ook een museum waar bezoekers alles kunnen leren over de geschiedenis van dit prachtige bedrijf.    Links

http://www.demiddelstemolen.nl
Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

adres

Kanaal Zuid 497
7371 GL Loenen

Tel. 055-5052911

info@demiddelstemolen.nl
Koffie Museumwinkel

openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur

Van mei t/m oktober ook op dinsdag van 10.00 tot 16.00 uur

De laatste rondleiding start om 15:00 uur

toegangsprijs

Volwassenen € 6,--
Kinderen van 6 - 16 jaar € 3,50
Groepen meer dan 20 volwassenen € 5,50 p.p.
Senioren normaal tarief.

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl