Molen Agneta 

MolenAgneta A Ruurlo molen agneta


Molen Agneta staat in het dorpje Ruurlo, in het hartje van de Achterhoek. De functie van de molen was het pellen van graan en er werd ook olie geperst uit het in de omgeving verbouwde koolzaad. Gerst werd d.m.v. een sneldraaiende steen in een dichte kuip van de bast ontdaan; in twee tot 3 arbeidsgangen werd zo gort geproduceerd. Kool- of lijnzaad werd door 2 kantstenen tot een brei gemalen. Vervolgens werd de olie uit deze massa in een heiblok onder hoge druk er uitgeperst. Tarwe werd tussen 2 maalstenen niet echt fijn gemalen maar open gewreven om volkorenmeel te krijgen. Tot 1855 moest over deze producten accijns aan het rijk worden afgedragen de zogenaamde impost op het gemaal.Links

http://www.vriendenvanagneta.nl/
Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

adres

Borculoseweg 36
7261 BK Ruurlo

Tel. 0573-452279

agneta@vaags.nl

openingstijden

'Agneta' is iedere zaterdag geopend.
In de zomer (dat is als we zomertijd hebben) elke zaterdag van 9:00 tot 16:00 uur en in de winter (wintertijd) elke zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur. Regelmatig wordt er op deze zaterdagen gezaagd. Indien mogelijk op de wind, maar anders m.b.v. de elektromotor. Daarnaast wordt er soms ook gemalen.

In overleg zijn eventueel andere openingstijden mogelijk bijv. voor groepsbezoek. Neemt U hiervoor s.v.p. contact op met de Stichting.

toegangsprijs

De toegang is gratis.

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl