KSH Orkest Apeldoorn

Apeldoorns oudste (blaas)orkest

De Koninklijke Stedelijke Harmonie (De KSH) is Apeldoorns oudste (blaas)orkest. Het werd opgericht op 20 december 1850 met de naam “Harmonie”.

Mede door het verblijf van de Koninklijke familie voor een groot gedeelte van het jaar in Paleis Het Loo was Apeldoorn een garnizoensplaats.
Er waren dus soldaten in Apeldoorn gelegerd die behoefte hadden aan marsmuziek.

Toen Koning Willem III hoorde dat er een muziekvereniging was opgericht die ook marsmuziek kon spelen schonk hij voor die tijd het grote bedrag van 1000 gulden voor de aanschaf van instrumenten en deed de toezegging een door hem betaalde muziekmeester (dirigent) aan te stellen. 

Tevens schonk hij de “Harmonie” ook 2 schellenbomen met de Koninklijke W. Van deze unieke schellenbomen zijn er door de Koning in Nederland slechts 2 paar uitgereikt. Uiteraard werd van de “Harmonie” verwacht dat ze bij officiële gelegenheden op Paleis het Loo muzikale medewerking verleende. Officieel was de Koning geen beschermheer maar hij gedroeg zich wel als zodanig.

In 1865 werd de Burgemeester van Apeldoorn, Mr. Tutein Nolthenius, officieel de eerste beschermheer van de “Harmonie”. In 1870 schonk de Koning de Harmonie een geheel nieuw instrumentarium. Op 18 oktober 1916 werd de naam van de “Harmonie” gewijzigd in “Harmonieorkest Apeldoorn”. In 1951 werd ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan het predicaat Koninklijk toegekend en later ook het predicaat Stedelijk.

Het “Harmonie-orkest Apeldoorn” mocht zich nu noemen “De Koninklijke Stedelijke Harmonie” In april 2010 heeft, toen nog Hare Majesteit Koningin Beatrix, besloten het Recht tot het voeren van het predicaat ‘Koninklijk’ opnieuw aan de KSH te verlenen voor een periode van 25 jaar.

Ensemble

Het KSH-orkest heeft binnen haar gelederen een Ensemble wat muzikale ondersteuning verleent bij kerkdiensten in verzorgingstehuizen, kerken en bij kransleggingen. Het repertoire wordt aangepast aan de doelgroep en is altijd in overleg.

Ëgerlander Muziekgroep

Sinds kort heeft het orkest ook een Ëgerlander muziekgroep. Deze groep bestaat uit een enthousiaste groep muzikanten die dit soort muziek in ere houdt. Gespeeld wordt op de bekende “oktoberfesten”.

 


Relevante links

- www.ksh-apeldoorn.nl

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Muziek
  • 2000-nu
  • Apeldoorn
  • Veluwe

Contactgegevens

Contact via de website: www.ksh-apeldoorn.nl/

06 23338794

kshorkest@gmail.com

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl