
In Velswijk, gemeente Bronckhorst, werd in 1955 de Folkloristische Dansgroep Wi'j Eren 't Olde opgericht. Het is allemaal begonnen als een groep dames die iets wilden opvoeren voor een buurtfeest. Het is niet gebleven bij dat ene optreden, het was dan ook direct een daverend succes. Het duurde niet lang of er kwamen ook mannen bij en het werd steeds serieuzer. De dansen van het eerste uur zijn nog steeds in het programma opgenomen, deze waren de Hoksebarger, Drikusman, Duitse polka, Spaanse wals, Veleta, en de Kruuspolka.
Tijdens onze optredens verzorgen we een vrolijk en afwisselend programma, waarin we mooie folkloristische dansen op echte muziek laten zien en horen. We houden rekening met de wensen van het aanwezige publiek. Er is een conferencier aanwezig die, in ons eigen dialect, met veel humor tekst en uitleg geeft over de groep en de dansen. Ook wordt de kleding van de dames en heren van top tot teen uitgelegd en getoond. Dit compleet met smakelijke verhalen over de klep (presenteerblad) in de broek van de heren en de lange onderbroek van de dames.
Dit is een succesformule, het is altijd een gevarieerd programma waarbij de kleding centraal staat. Alle aanwezige leden van de dansgroep zijn dan verschillend gekleed. U ziet dan o.a. de zondagse en alledaagse dracht van de boerenfamilies en natuurlijk ook van de arbeiders en dienstmeiden. Dit wordt aangevuld met muziek, verhalen, zang en natuurlijk wordt er spontaan gedanst. Het mooie van deze formule van de kledingshow is, dat het zich afspeelt in een ontspannen sfeer en veel aspecten van onze rijke folklore laat zien. Zoals altijd doet het verhaal het goed van de boer die naar de Markt in Doetinchem ging en borreltjes ging drinken in plaats van moeite te doen om een koe te verkopen. Zijn vrouw had dit in de gaten en gaat een volgende keer persoonlijk mee om hem op het rechte spoor te houden.
Dit is een vorm die prima past bij bijeenkomsten waarbij mensen actief met ons mee kunnen doen, denk hierbij aan familiebijeenkomsten, vriendengroepen, buurtfeestjes etc. In overleg met de organisatoren verzorgen we een vrolijk programma, waarbij we enkele dansen laten zien die we daarna aan de aanwezigen leren. Onder het motto, “je hebt maar twee benen, dus de kans dat je met het goede been begint is groot”, lukt het altijd om binnen korte tijd gezamenlijk te kunnen dansen.
Om onze folklore levend te houden betrekken we ook jeugd en natuurlijk ook de alle juffen en meesters van de scholen. We sluiten hierbij meestal aan bij een bestaand thema waar door een klas aan wordt gewerkt. Om de kinderen voor te bereiden op onze komst kunnen ze gebruik maken van de informatie van de Jeugdpagina op onze eigen website. Op deze pagina presenteren we ons programma dat we op scholen kunnen doen. Er zijn hier puzzels, dansjes en spreekbeurtinformatie te vinden. We werken dit bij met suggesties die we krijgen tijdens een optreden.
Bedankt voor uw feedback.