Arbeiders Muziekvereniging Ontwaakt

Hattemse Muziekvereniging sinds 1931

Bij Ontwaakt kun je je muzikale kwaliteiten op diverse terreinen inzetten. Zo is er een beginnergroep, een studie orkest, het grote orkest en een tamboergroep. Een aantal leden speelt tevens in blaaskapel "De Hanewakkers", ook een onderdeel van Ontwaakt.

Geschiedenis:

'Onder de opgewekte tonen van de pas opgerichte Arbeidersmuziekvereniging marcheerde de fleurige kinderstoet door de straten naar Dennenheuvel, begeleid door vele ouderen.'

Zo luidde het eerste persbericht, uit de Homoet van 8 mei 1931, waarin melding wordt gemaakt van het bestaan van een Arbeiders Muziekvereniging. Het artikeltje handelt over de viering van de eerste mei in dat jaar.
Enigszins verwarrend is het dat er toen al werd gesproken over een 'vereniging' terwijl de definitieve oprichtingsdatum van de Arbeiders Muziekvereniging Ontwaakt 15 juni 1931 is.
Het antwoord vinden wij in het eerste jaarverslag van Ontwaakt waarin het volgende staat te lezen: 'Op 30 mei 1931 kwamen de medewerkers van de Propaganda Muziekclub in de zaal van den heer B. Steenman bijeen om te beraadslagen hier een arbeiders muziekvereniging op te richten.

Alle aanwezigen waren spontaan voor oprichting. De 'Arbeidersmuziekvereniging' waarover in de Homoet van 8 mei gesproken werd was op dat moment derhalve nog niet meer dan een propaganda muziekclub. Op de genoemde vergadering van 30 mei 1931 werd een bestuur gekozen dat er als volgt uitzag:

Voorzitter: H. Schakelaar
Secretaris: B. van Raalte
Penningmeester: L. Roseboom
Met als leden H. Roseboom sr. en E. Mooij.

De nieuwe vereniging kreeg de naam 'Arbeiders Muziekvereniging Ontwaakt' en draagt deze naam nog steeds. Als definitieve datum van oprichting werd 15 juni 1931 vastgesteld.


Ontwaakt in 1938 bij het station
De naam 'Ontwaakt'werd ontleend aan het strijdlied 'De Internationale', welk lied begint met de woorden: 'Ontwaakt, verworpenen der aarde'.
Misschien wel aardig om te weten dat 'Ontwaakt' dus niets met slapen of wakker worden te maken heeft.

De propaganda muziekclub, waarover al werd geschreven, werd in het leven geroepen door de afdeling Hattem van de Sociaal Democratische Arbeiderspartij, kortweg S.D.A.P. genoemd en de oorsprong vormend voor de huidige P.V.D.A., met het doel deze partij te steunen in de verkiezingsstrijd welke toen gaande was.

Na de genoemde oprichtingsvergadering worden de volgende personen op de ledenlijst genoemd: B. van Enk, M. Hoogers, Joh.van der Horst, W. Karssing, J. Kollen, E. Mooij, B. van Raalte, H. Roseboom sr., W. Roseboom, H. Schakelaar, L. Schakelaar, Joh. Weerdmeester, E. de Weerdt, L. Roseboom en G. Schakelaar.

Zij kunnen worden beschouwd als de oprichters van Ontwaakt!

Bij Ontwaakt kun je je muzikale kwaliteiten op diverse terreinen inzetten. Zo is er een beginnergroep, een studie orkest, het grote orkest en een tamboergroep. Een aantal leden speelt tevens in blaaskapel "De Hanewakkers", ook een onderdeel van Ontwaakt.

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Muziek
  • 2000-nu
  • Hattem
  • Volkscultuur
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Contactgegevens

Tichelgat 6
8266 JS Kampen

06-51470668

voorzitter@muzverontwaakt.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl